Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Οι κίνδυνοι μιας μακράς εκλογικής περιόδου για την ελληνική οικονομία

Πλέον οι εκλογές έχουν καθοριστεί για τις 21 Μαΐου και θεωρείται σχεδόν σίγουρη και η δεύτερη κάλπη ενώ στο κάδρο των σεναρίων μπαίνει ακόμα και η ύπαρξη τρίτης κάλπης. Μια μακρά εκλογική περίοδος όμως θα μπορούσε να αποτελέσει ίσως και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία την ώρα που διεθνώς υποβόσκει μια τραπεζική κρίση, ο πληθωρισμός παραμένει και είναι επίμονος, ακολουθείται μια έντονη συσταλτική πολιτική από την ΕΚΤ αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει .

Ο δημοσιονομικός κίνδυνος

Ο πρώτος κίνδυνος αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.Η μακρά εκλογική περίοδος θα μπορούσε να εκτροχιάσει δημοσιονομικά την χώρα. Είναι μια χρονιά πολύ σημαντική αφού το 2023 αποτελεί μια μεταβατική περίοδο για το 2024 καθώς την επόμενη χρονιά σταματάει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής που σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει σε πλεονάσματα. Άλλωστε αναλυτές οίκων των αξιολόγησης μιλώντας χθες στο διεθνές συνέδριο του οικονομικού επιμελητηρίου έδωσαν το στίγμα πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο δρόμο δημοσιονομικής πολιτικής.

Για όσο διάστημα θα υπάρχει η αβεβαιότητα του μη σχηματισμού κυβέρνησης θα «παγώνει» και ο ερχομός της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της χώρας όσο υπάρχουν εκλογές και δεν σχηματίζεται κυβέρνηση. Η αναβολή της τυπικής αναβάθμισης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη ακριβότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει όμως αναβάθμιση και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, αυτό τουλάχιστον εκτιμά η Goldman Sachs που θεωρεί πιθανό το σενάριο να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, κατά την αξιολόγηση της S&P, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

Ο κίνδυνος να «μείνουν πίσω» επενδύσεις

Το «πάγωμα» του κρατικού μηχανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνηθίζεται στις ελληνικές εκλογές, μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες για επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και να κοστίσει κάποιες μονάδες του ΑΕΠ, με αντίστοιχη επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης του χρέους και αστοχία στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών τρέχει να προλάβει να στείλει δύο αιτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης το ένα αφορά το τρίτο πακέτο επιδοτήσεων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα επιχειρείται να σταλεί το ταχύτερο δυνατό και το αίτημα για πρόσθετο δάνειο των περίπου 5 δισ. ευρώ ενώ επιχειρείται να ξετυλιχθεί η διαδικασία προκηρύξεων διαγωνισμών για έργα και επιδοτήσεις. Εάν όλα αυτά δεν προλάβουν να γίνουν πριν τις πρώτες εκλογές τότε θα υπάρξει μια σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όλη αυτή την αβεβαιότητα και την αστάθεια που μπορεί να δημιουργηθεί άλλωστε θέλησε να προλάβει και ΟΔΔΗΧ εκμεταλλευόμενος και τη θετική συγκυρία στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα και για αυτό προχώρησε σήμερα στη σημερινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr