Σε συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η χώρας μας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα. Τα κρούσματα επιμένουν πάνω από 3.000, καθώς και χθες Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.064 νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό, ενώ καθημερινά η πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ αυξάνεται, με πολλά νοσοκομεία να ζουν ξανά ημέρες Μαρτίου. Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά και το άνοιγμα των σχολείων που θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα.
Έτσι από αύριο Δευτέρα έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, θα διατίθενται δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία σε μη εμβολιασμένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της επιστροφής των τελευταίων αδειούχων και της ισχυρής σύστασης για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Καμπανάκι για έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, κρούουν επιστήμονες, εκτιμώντας ότι θα «δούμε» αύξηση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και νοσηλειών.
«Περιμένουμε λογικά μεγαλύτερους αριθμούς», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος των μεταλλάξεων για κάθε ιό περιορίζεται όσο πληθαίνουν οι εμβολιασμένοι.
«Ενώ άλλες χώρες βλέπουν κάμψη, εμείς βρισκόμαστε σε αύξηση», τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Ευτυχώς, επειδή υπάρχει ο εμβολιασμός, στα νοσοκομεία έχουμε 2.500 νοσηλευόμενους, από 6.500 την περασμένη άνοιξη»,πρόσθεσε. «Πρέπει να πειστούν όλοι καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού: Μειώνει κατά 65% την πιθανότητα μόλυνσης και νοσηλείας», είπε η κ. Γκάγκα, στην ΕΡΤ, προσθέτοντας: «Κάτω από το 15% των νοσηλευομένων είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν χρόνια προβλήματα. Λιγότερος κόσμος αρρωσταίνει από την ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό πάνω από 70%.
»Βρισκόμαστε σε αριθμό κρουσμάτων όπως και την άνοιξη, δηλαδή στο 100%, ενώ σε άλλες χώρες διαπιστώνεται κάμψη ως και 27%, όπως στη Δανία που με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στο 70% ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων τον Σεπτέμβριο.
«Στο «Σωτηρία» που είναι νοσοκομείο αναφοράς, είμασταν έτοιμοι να περιορίσουμε τις κλίνες για Covid στο μισό και να επανέλθουμε σε ομαλή λειτουργία αλλά αυτό δεν έγινε», πρόσθεσε.
«Τον Ιούνιο για πρώτη φορά νοσηλεύτηκαν άτομα ηλικίας κάτω των 40, είπε και συνέστησε προσοχή, ώστε «να μην γυρνούν οι νεώτεροι από διακοπές και να το μεταδίδουν».
Στο 68% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid
Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού αλλά και για την αύξηση των θανάτων από τη νόσο, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN.
«Φτάσαμε στις 9 το βράδυ και δεν προλάβαμε να δούμε όλα τα περιστατικά, με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι γιατροί έχουν αρχίσει και πιέζονται, το σύστημα πιέζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 68% σε όλες τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αλλά υπάρχουν πόλεις και νοσοκομεία τοπικά με κάλυψη 90%. Η Αττική έχει φτάσει στο 68% κάλυψη ΜΕΘ, που είναι πολύ υψηλό ποσοστό, γιατί εάν πάμε έτσι τον Σεπτέμβρη, καταλαβαίνετε που θα φτάσουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι στο 71,7% και η Κρήτη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με κάλυψη των μονάδων στο 79,4%. Οι γιατροί δίνουν εκεί πολύ μεγάλο αγώνα», είπε αρχικά η κ. Παγώνη.
Συνεχίζοντας, τόνισε πως με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων ότι θα αυξηθεί η κινητικότητα. «Αυτή την καμπύλη δεν θα μπορεί να την ελέγξει κανένας από δω και πέρα. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μικρή σταθεροποίηση, αλλά θα υπάρξει αύξηση κινητικότητας γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια. Όπως το καλοκαίρι πηγαινοερχόταν κόσμος και υπήρχε μετάδοση, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τι πρέπει να κάνουμε; Για να μην υπάρχει μετάδοση, θα πρέπει να τρέξουν όλοι να εμβολιαστούν ιδίως αυτοί που θα γυρίσουν από τις διακοπές», επεσήμανε.
Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία της για τους θανάτους από κορωνοϊό, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή, συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί γι’ αυτή την εποχή. Είναι ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω τα επόμενα νούμερα να είναι μικρότερα. Το σύστημα έχει αρχίσει και πιέζεται αρκετά. Και δεν είναι μόνο η νόσος Covid στα νοσοκομεία. Υπάρχουν και τακτικά χειρουργεία και ασθενείς με άλλες παθήσεις». Εκτίμησε πως θα πάνε πίσω προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω εισαγωγών από κορωνοϊό. «Ήδη έχουν πάει πίσω από το καλοκαίρι, ελπίζω να μην υπάρξει και άλλη εντολή από το υπουργείο Υγείας να πάνε πίσω κι άλλο τα χειρουργεία», είπε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία για Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος τόνισε στο MEGA ότι είναι «φυσικό να περιμένουμε ότι με τη μαζική επιστροφή θα υπάρχει αύξηση στα αστικά κέντρα. Μας ανησυχεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη».
«Όταν λέμε ‘δεν είναι άτρωτος’ εννοούμε ότι μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία και πολύ μικρότερη να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει σύσταση για 3η δόση, περιμένουμε τις εγκρίσεις από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων».