Στη θέση 49 της κατάταξης με βάση την ανταγωνιστικότητα τοποθετεί την Ελλάδα για το 2023 η ετήσια έκθεση World Competitiveness Ranking από το International Institute for Management Development (IMD), εννέα θέσεις υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη του 2019, σε σύνολο 64 χωρών οι οποίες εξετάζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου Visual Capitalist.
Πιο ειδικά, η Ελλάδα καταλάμβανε το 2019 τη θέση 58 της κατάταξης, το 2020 τη θέση 49, το 2021 τη θέση 46 και το 2022 τη θέση 47.
Στην ευρύτερη κατάταξη, η Δανία διατηρεί την πρώτη θέση ως η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα το 2023, αφού κατετάγη Νο1 για πρώτη φορά το 2022. Η σκανδιναβική χώρα είναι διαχρονικά παρούσα στη λίστα από το 2018, ωστόσο ξεκίνησε την ανάδυσή της στην κορυφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ελαφρώς πίσω της στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, σημειώνοντας άλμα πέντε θέσεων από το 2019. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας τη βοήθησαν να εισχωρήσει στην ανώτερη βαθμίδα.
Τρίτη κατατάσσεται η Ελβετία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα από το 2018 και έφτασε στην πρώτη θέση το 2021. Ενώ η χώρα σημειώνει καλή βαθμολογία σε πολλούς βασικούς δείκτες, χάνει “πόντους” σε υποπαράγοντες όπως η έλλειψη επιχειρηματικής ανάπτυξης και αρχικών δημόσιων προσφορών IPO.
Η Σιγκαπούρη, η οποία κατατασσόταν ως η πλέον ανταγωνιστική χώρα το 2019 και το 2020, εξασφάλισε την τέταρτη θέση το 2023. Σε αντίθεση με τη Δανία και την Ελβετία, η ιδιαίτερα βαρύνουσα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο χώρα της Ασίας έχει καλή βαθμολογία στις οικονομικές επιδόσεις, χάνει όμως έδαφος όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Στον πυθμένα της λίστας, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Μογγολία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων το 2023. Αυτές οι χώρες υποφέρουν από μια τριπλώς κακή οικονομική απόδοση, χαμηλή επιχειρηματική και κυβερνητική αποτελεσματικότητα και υποδομές οι οποίες εμποδίζουν την επιχειρηματική μεγέθυνση και ανάπτυξη. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις παίζουν επίσης βασικό ρόλο για την από εδώ και πέρα τύχη τους. Για παράδειγμα, η Μογγολία έχει υποφέρει μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, βασικό εμπορικό εταίρο.
Αν και ορισμένες χώρες έχουν παραμείνει σταθερά υψηλά στη λίστα των πιο ανταγωνιστικών χωρών, υπάρχουν επίσης χώρες που έχουν δει πιο αξιοσημείωτες διακυμάνσεις.
Η Κίνα και η Γερμανία βρίσκονταν αμφότερες μέσα στις 20 κορυφαίες θέσεις αρκετά σταθερά μέχρι το 2022, ωστόσο και οι δύο υποχώρησαν ελαφρώς στην κατάταξη του 2023.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη 10άδα, ωστόσο έχουν υποχωρήσει έξι θέσεις σε σύγκριση με άλλες οικονομίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Η οικονομική ισχύς της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη, όμως η βαθμολογία τους υποχώρησε όσον αφορά το επιχειρηματικό τοπίο και στις μετρήσεις της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.
Η Τσεχία και το Βέλγιο έχουν κάνει τεράστια βήματα στη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος από το 2019, ανεβαίνοντας 15 και 14 θέσεις στην κατάταξη την τελευταία μισή δεκαετία, αντίστοιχα.
Η Σαουδική Αραβία σημειώνει επίσης σταθερή άνοδο χάρη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων υπέρ των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Μαζί με την Τσεχία, το 2023 σηματοδότησε την πρώτη χρονιά που και οι δύο χώρες εισήλθαν στη λίστα των 20 πιο ανταγωνιστικών χωρών.
Από την άλλη πλευρά, η Λετονία και η Νέα Ζηλανδία έχουν υποχωρήσει περισσότερο σε ανταγωνιστικότητα, “χάνοντας” 11 και 10 θέσεις αντίστοιχα. Η Λετονία και οι γείτονές της στη Βαλτική αντιμετωπίζουν ένα σκληρό γεωπολιτικό περιβάλλον και τον κίνδυνο ύφεσης με αστάθεια στην περιοχή τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία καταγράφεται να αντιμετωπίζει τόσο διαρροή εγκεφάλων όσο και έλλειψη ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Το IMD εξετάζει τις χώρες με βάση τέσσερα στοιχεία τα οποία “μοιράζονται” σε πολλούς επιμέρους παράγοντες:
Οικονομικές επιδόσεις
Εγχώρια οικονομία, διεθνές εμπόριο, διεθνείς επενδύσεις, απασχόληση, τιμές
Κυβερνητική αποτελεσματικότητα
Δημόσια οικονομικά, φορολογική πολιτική, θεσμικό πλαίσιο, επιχειρηματική νομοθεσία, κοινωνικό πλαίσιο
Επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα
Παραγωγικότητα & αποτελεσματικότητα, αγορά εργασίας, χρηματοοικονομικά, πρακτικές διαχείρισης, στάσεις & αξίες
Υποδομές
Βασικές υποδομές, τεχνολογικές υποδομές, επιστημονικές υποδομές, υγεία & περιβάλλον, εκπαίδευση.
ΠΗΓΗ capital.gr