Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Οι ψηφιακές εφαρμογές αλλάζουν το λιανεμπόριο

Ας υποθέσουµε ότι θέλετε να ξεκινήσετε χειµερινά σπορ και θέλετε να αγοράσετε ένα πολύ ζεστό µπουφάν και πολύ καλά ορειβατικά παπούτσια. Μιας και µένετε όµως στην πόλη και δη στην Αθήνα, όπου οι χειµώνες είναι αρκετά ζεστοί, δεν γνωρίζετε τι ακριβώς θα χρειαστείτε.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες πλέον που εφαρµόζονται ολοένα και περισσότερο στο λιανεµπόριο µπορούν να σας δώσουν τη λύση: σε καταστήµατα κορυφαίας αλυσίδας αθλητικών ειδών λειτουργεί το λεγόµενο «Cold Chamber», όπου µπορείτε να δοκιµάσετε µπουφάν σε συνθήκες ψύχους, αλλά και προσοµοιωτής βουνού (Mountain Simulator) για να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια. To παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρµογή ψηφιακών µέσων σε φυσικό κατάστηµα προκειµένου να βελτιωθεί η αγοραστική εµπειρία του καταναλωτή.

Ας υποθέσουµε ότι δεν είχατε την τύχη να πάτε για ορειβασία ή έστω για πεζοπορία στη φύση, αλλά είχατε την ατυχία να σας χαλάσει το πλυντήριο ρούχων και µάλιστα Σάββατο βράδυ που τα φυσικά καταστήµατα έχουν κλείσει. ∆ιαβάζετε µεν στα ηλεκτρονικά καταστήµατα τα χαρακτηριστικά της συσκευής, µεταξύ αυτών και τις διαστάσεις, αλλά δεν είστε και πολύ σίγουροι εάν αυτή ταιριάζει στον χώρο σας. Με τις εφαρµογές της λεγόµενης επαυξηµένης πραγµατικότητας, γνωστής κυρίως µε την αγγλική ονοµασία augmented reality µπορείτε µε τη χρήση του κινητού σας να δείτε πώς ακριβώς ταιριάζει η συσκευή που έχετε επιλέξει στον χώρο που θέλετε να την τοποθετήσετε, χωρίς καν να χρησιµοποιήσετε µεζούρα ή µέτρο.

Τα δύο παραπάνω παραδείγµατα, που δεν αποτελούν σενάρια επιστηµονικής φαντασίας, αλλά ήδη εφαρµόζονται και µάλιστα και στην Ελλάδα, αποτελούν στην ουσία δύο µόνο εργαλεία της λεγόµενης πολυκαναλικής (omnichannel) στρατηγικής που ακολουθείται στο λιανεµπόριο. Ή τουλάχιστον πρέπει να ακολουθείται, διότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή στις νέες συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί στον κλάδο, συνιστά µόνο επιλογή αποτυχίας. Και µπορεί πριν από µερικά χρόνια ως omnichannel στρατηγική οι περισσότεροι να εννοούσαν το απλό «κάνω έρευνα αγοράς στο ∆ιαδίκτυο και ψωνίζω από το φυσικό κατάστηµα» και το αντίστροφο, πλέον όµως είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό και σχετίζεται µε την παροχή ολοκληρωµένης αγοραστικής εµπειρίας και σειράς υπηρεσιών στον καταναλωτή, είτε κάνει τις αγορές του από το φυσικό κατάστηµα είτε από το ηλεκτρονικό κατάστηµα. Και η στρατηγική αυτή µπορεί να περιλαµβάνει από τη δοκιµή ρούχων και παπουτσιών σε προσοµοιωτές, όπως το προαναφερθέν παράδειγµα στην αλυσίδα αθλητικών ειδών, τη λήψη εξατοµικευµένων προσφορών τη στιγµή που ο πελάτης εισέρχεται στο φυσικό κατάστηµα και την πρόταση αγορών µε βάση το προφίλ και το προσωπικό στυλ, έως το απλό µεν, αλλά µε τεράστια σηµασία και για το περιβάλλον στοιχείο της έκδοσης ηλεκτρονικών τιµολογίων απλώς µε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Για ποιους λόγους χρειάζονται όλα αυτά; Πρώτον, διότι µετά την πανδηµία και µε τον καταιγισµό των τεχνολογικών εξελίξεων ο σύγχρονος καταναλωτής είναι πολύ πιο ενηµερωµένος και πολύ πιο απαιτητικός. ∆εύτερον, διότι οι νέες γενιές καταναλωτών, η Generation Z (όσοι έχουν γεννηθεί από το 1995 έως το 2012) και αυτή που ακολουθεί, η Gen Alpha (τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2013), όχι µόνο θεωρούν ότι όλες οι οθόνες είναι οθόνες αφής, αλλά ότι το κινητό τηλέφωνο µπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, είτε πατώντας τα κουµπιά είτε απλώς µε φωνητικές εντολές. Τρίτον, διότι υπολογίζεται ότι µία στις τέσσερις πωλήσεις στο λιανεµπόριο θα γίνεται το 2026 µέσω ∆ιαδικτύου, ποσοστό που εκτιµάται ότι το 2040 µπορεί να φτάσει ακόµη και το 95%.

Το ζήτηµα, βεβαίως, είναι τι συµβαίνει τώρα, εν έτει 2023, µε το λιανεµπόριο και τις καταναλωτικές συνήθειες να έχουν επηρεαστεί από τον «εγκλεισµό» της πανδηµίας, καθώς και από την πληθωριστική κρίση. Κατ’ αρχάς στην Ελλάδα το 2022 αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες µονάδες το ποσοστό εκείνων που κάνουν έστω και µία αγορά ηλεκτρονικά, από 58% το 2021 σε 68% το 2022. Επιπλέον, το πρώτο εξάµηνο του 2022 αυξήθηκε ο µέσος όρος δαπανών για ηλεκτρονικές αγορές στα 869 ευρώ από 806 ευρώ το 2021. Την ίδια ώρα, η κανονική επαναλειτουργία των φυσικών καταστηµάτων οδήγησε και σε σηµαντική αύξηση του τζίρου του συµβατικού λιανεµπορίου.

Στην πραγµατικότητα αυτό που διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει το 2023 είναι µια ισορροπία ανάµεσα στις δύο µορφές λιανεµπορίου, ισορροπία που στην ουσία απαιτεί να αλληλοσυµπληρώνονται αυτές οι δύο µορφές και όχι να ανταγωνίζονται η µία την άλλη. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Nielsen IQ, το ηλεκτρονικό εµπόριο αυξήθηκε παγκοσµίως µε ρυθµό 8,3% έναντι 16,2% το 2021. Αυτό, ωστόσο, που σηµείωσε αύξηση ήταν οι πωλήσεις omnichannel, πωλήσεις που προκύπτουν από τον συνδυασµό του ηλεκτρονικού καναλιού και αυτού του φυσικού καταστήµατος. Οι εν λόγω πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 9,5% ή κατά 126,5 δισεκατοµµύρια δολάρια.

«Οι απαιτήσεις του τελικού χρήστη µεγαλώνουν. Ο καταναλωτής θέλει αυτό που ψάχνει να το βρει γρήγορα, να ταιριάζει στις ανάγκες του, να αποτελεί την πιο συµφέρουσα επιλογή, να το παραλάβει γρήγορα και να έχει επικοινωνία µε τον πωλητή όποτε θέλει και µε όποιον τρόπο θέλει», επεσήµανε χαρακτηριστικά ο κ. Φάνης Βαχάρης, επικεφαλής ψηφιακών αυτοµατισµών και εταίρος της εταιρείας συµβούλων ηλεκτρονικού εµπορίου Omnicliq, από το βήµα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Skroutz την περασµένη ∆ευτέρα. Ετσι πλέον ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές χρησιµοποιούν –και για τις αγορές– εργαλεία όπως ο φωνητικός βοηθός (voice assistant) και φωνητική αναζήτηση (voice search), που εξυπηρετούν και τις αγορές από ΑµεΑ, και καθιστούν πλέον το λεγόµενο voice shopping µία από τις πλέον αναπτυσσόµενες τάσεις στο λιανεµπόριο.

Το να µιλάς είναι πιο γρήγορο από το να πληκτρολογείς, ενώ δεν χρειάζεται να κάθεσαι σταθερά σε µία θέση για να κάνεις αγορές. Το άλλο εργαλείο που επίσης αναµένεται να χρησιµοποιηθεί το επόµενο διάστηµα είναι τα chatbots, παρέχοντας επίσης βοήθεια στις αγορές από απόσταση. Εκτιµάται, µάλιστα, ότι η χρήση των chatbots θα έχει ως συνέπεια τη µείωση των εξόδων των επιχειρήσεων κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2023.

πηγη moneyreview.gr