Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Όλα τα σενάρια για τη μείωση ΦΠΑ – Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετίζεται με τη μείωση έμμεσων φόρων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το «ράλι» των τιμών.

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας, η οποία πλήττεται από την ακρίβεια, εξετάζει η κυβέρνηση.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετίζεται με τη μείωση έμμεσων φόρων (όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα), στο βαθμό όμως που δε θα διαταραχθεί η πορεία του προϋπολογισμού του 2022, κάτι το οποίο αποτυπώνει και στις τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις

Ωστόσο, το ζήτημα της ακρίβειας είναι ακανθώδες και προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 5,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας το ράλι ανατιμήσεων που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, εδώ και μήνες.

Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός (βάσει της ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιανουάριο ενδεχομένως υπερβεί το 6%.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάσχεσης αυτού του κύματος, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, ενώ τελευταία παρατηρείται ράλι τιμών στα καύσιμα.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε καταστροφές στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις τιμών στα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Η συζήτηση για τον ΦΠΑ

Για αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα τρόφιμα.

Αρχικά η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ είχε μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, όμως, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν αποκλιμακώνεται, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται τώρα να το εξετάζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά της ακρίβειας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από του βήματος της Βουλής, άφησε ανοικτό για μία ακόμη το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως προανήγγειλε την λήψη και άλλων μέτρων στήριξης λέγοντας χαρακτηριστικά «θα πάρουμε και άλλα μέτρα», αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει επαφές με τους δανειστές προκειμένου η κυβέρνηση να διαπιστώσεις τις προθέσεις τους, ούτως ώστε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Τι θα γίνει με τους φόρους στα καύσιμα

«Ό,τι περιθώριο δημιουργείται στην οικονομική μας πολιτική, γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, χωρίς, όμως, αυτό να θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, κάτι που θα οδηγούσε σε οικονομικά προβλήματα τη χώρα και συνεπώς και την ελληνική κοινωνία” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, βάζοντας ωστόσο και αυτός, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, «παγώνοντας» τα όποια τα σενάρια για μείωση του φόρου στα καύσιμα.

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού Προϋπολογισμού. Άρα, μοιραία, πηγαίνουμε στο προηγούμενο που σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πηγή: ot.gr