Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Ολυμπία Οδός: Στο 3,5% η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το έργο κατασκευής του τμήματος της Ολυμπίας Οδού, Πάτρα-Πύργος. Σε δημοσιογραφική αποστολή που πραγματοποιήθηκε εχθές έγινε εκτεταμένη παρουσίαση της μέχρι σήμερα προόδου του έργου η οποία όπως σημειώθηκε από τον Παναγιώτη Παπανικόλα, πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας, Ολυμπίας Οδού έχει φτάσει το 3,5%.

Το επόμενο διάστημα τα έργα εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι εργασίες στα εργοτάξια που έχουν στηθεί κατά μήκος του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου. Το έργο έχει “σπάσει” σε τρία τμήματα: το πρώτο από το Μιντιλόγλι (από το σημερινό τέλος της Ολυμπίας Οδού στην Περιμετρική Πάτρας) μέχρι τα Καραϊικα που έχει η αναλάβει η ΑΒΑΞ, το δεύτερο από τα Καραϊικα μέχρι τη Γαστούνη που έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ και το τρίτο από τη Γαστούνη μέχρι τον Πύργο που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Το τρίτο τμήμα είναι και το πιο προχωρημένο καθώς εκτιμάται ότι η πρόοδος έχει φτάσει το 6,5% Στα εργοτάξια του έργου πέρα από τον κ.Παπανικόλα ήταν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Μια από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν με την εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου (δηλαδή στα τέλη του περασμένου Μαρτίου) ήταν να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων που υπάρχουν κατα μήκος του νέου δρόμου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού, μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί 55.000 τόνοι απορριμμάτων κυρίως γεωργικής προέλευσης σε μήκος 20χλμ τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση. Η διαδικασία συνεχίζεται.

Πρώτο καμπανάκι για την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επεσήμανε την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους που έχει παρατηρηθεί στα δημόσια έργα της χώρας. Όπως ανέφερε η Ολυμπία Οδός έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναπροσαρμογή των τιμών υλικών, με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού που ισχύει σήμερα στα δημόσια έργα.

Οι συζητήσεις με το υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα είναι σε εξέλιξη και όπως φαίνεται θα επιχειρηθεί να λυθεί με υπουργική απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για την αναπροσαρμογή των τιμών στο έργο παραχώρησης. Ο κ.Παπανικόλας ανέφερε ότι οι τιμές που έχουν υπολογιστεί για τα έργα είναι με τιμολόγια του 2006.

Πως τρέχει το έργο

Αυτό που έγινε αντιληπτό από την επίσκεψη στα εργοτάξια είναι πως σε μεγάλο τμήμα του έργου έχουν γίνει κάποιες βασικές εργασίες εκσκαφών. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος στην περίοδο 2008-2011 είχε φτάσει περίπου στο 16%.

Αυτά τα έργα που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο επειδή στα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε κάποια μέριμνα ή συντήρηση έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση τους. Έγινε επίσης καθαρισμός των χώρων και έχουν ξεκινήσει εκσκαφικές εργασίες.

Αρχαιολογικά θέματα μέχρι σήμερα δεν έχουν προκύψει ενώ για τις απαλλοτριώσεις υπάρχει ένα τμήμα 10χλμ (περίπου στο 35οχλμ) στο οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από την Ολυμπία Οδό εκτιμάται ότι οι χώροι μπορεί να έχουν αποδοθεί μέχρι το τέλος του 2022. Όπως αναφέρθηκε σήμερα απασχολούνται περίπου 450 άτομα μαζί με τους τοπικούς υπεργολάβους.

Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα το τμήμα Πύργος-Κάτω Αχαγιά θα παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου του 2025 και στα τέλη Ιουλίου θα παραδοθεί και το τμήμα Κάτω Αχαγιά-Μιντιλόγλι με το οποίο ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα συνδεθεί με την υφιστάμενη Ολυμπία Οδό.

Αναφορικά με το θέμα της επέκτασης της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, ο κ.Παπανικόλας σημείωσε πως αυτό θα προχωρήσει όταν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενεργοποιήσει την σχετική προαίρεση στην σύμβαση παραχώρησης. Αυτό θα σημάνει και την ένταξη της Αρχαίας Ολυμπίας στο δίκτυο των περιοχών που θα εξυπηρετεί ο αυτοκινητόδρομος.

Τέλος για το ζήτημα της κατασκευής του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, στο οποίο όπως έγινε γνωστό έχουν ξεκινήσει οι μελέτες ο επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού σημείωσε πως αυτό θα προχωρήσει εφόσον το υπουργείο ΥΠΟΜΕ αποφασίσει την κατασκευή του σε μελλοντικό χρόνο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο

To συνολικό σημερινό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 331 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων των μετόχων, τραπεζικών  δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και συμβολή Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά 35% από Kεφάλαια του Παραχωρησιούχου (τραπεζικά δάνεια & ίδια κεφάλαια) και 65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ενός τμήματος 13 χιλιομέτρων (Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά) και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 61 χιλιομέτρων. Συνολικά μιλάμε για ένα νέο τμήμα αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού συνολικού μήκους 75χλμ.

Όταν θα παραδοθεί σε λειτουργία προβλέπονται δυο μετωπικοί σταθμοί διοδίων σε Κάτω Αχαγιά και Χανάκια και δύο πλευρικούς σταθμούς σε Κάτω Αχαγιά και Αμαλιάδα.

Με το νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά ~40’. Συνεπώς, το συνολικό ταξίδι Αθήνα- Πύργος θα γίνεται πλέον σε 2 ώρες και 45’’.

Ειδικά για την εξυπηρέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας (ΒΙΠΕ) ολοκληρώνεται μια περιφερειακή αρτηρία 25 χλμ. δίχως χρέωση, που ξεκινά από την περιοχή του Ρίου (18 χλμ. Περιμετρικής) και φτάνει έως τον κόμβο ΒΙΠΕ Πάτρας (τα πρώτα 7χλμ. του νέου αυτοκινητόδρομου).

Τόνωση της τοπικής οικονομίας και ειδικά της αγροτικής παραγωγής του Νομού Ηλείας

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων (οπωροκηπευτικά, κονσερβοειδή κλπ.) διακινούνται κάθε χρόνο από το νομό Ηλείας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως της Αθήνας και άλλους διεθνείς προορισμούς. Για το νομό Ηλείας η αγροτική παραγωγή αποτελεί κυρίαρχο τομέα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητάς του.

Επικοινωνία με τα Ιόνια Νησιά

Δεδομένου ότι από το νομό Ηλείας ξεκινούν οι θαλάσσιες συνδέσεις της ενδοχώρας με τα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Κύθηρα), η κατασκευή της Πατρών-Πύργου θα συντελέσει στην κατάργηση των δυσχερειών της σύνδεσης αυτής των νησιών με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα διευκολύνει την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη τους.

Τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου

Η Δυτική Πελοπόννησος, από την Πάτρα μέχρι το νοτιότερο άκρο της, τη Μεσσηνιακή Μάνη, διαθέτει καταπληκτικές αμμώδεις ακτές υψηλού φυσικού κάλλους, από τις ομορφότερες της χώρας.
Ωστόσο, η έλλειψη συγκοινωνιακών υποδομών έχει αποτρέψει την τουριστική ανάπτυξή της σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η κατασκευή της Πατρών-Πύργου σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θαλάσσιες συνδέσεις και τους λιμένες υποδοχής (Πάτρα-Κυλλήνη- Κατάκολο, κλπ.), καθώς και το διεθνές Αεροδρόμιο του Αράξου, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός δεύτερου κύματος ανάπτυξης των τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη περιοχή. Σημαντική θα είναι και η συμβολή του αυτοκινητόδρομου και στην -έμμεση- διευκόλυνση των τουριστών που καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατάκολου με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.

Αρχαία Ολυμπία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Στο Νομό Ηλείας συναντά κανείς μερικά πολύ σημαντικά μνημεία πολιτισμού, καθώς και περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως τον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας, το Δάσος Φολόης στην Αρχαία Ολυμπία, τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν, επίσης, σημαντικά Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, όπως το πιο σημαντικό λιμάνι της Φραγκοκρατίας, το Κάστρο Γλαρέντζας, το επιβλητικό Κάστρο Χλεμούτσι, η Μονή Φραγκαβίλλας, η Μονή Παναγίας Βασιλικής Γαστούνης κα.

Το «κόσμημα» της Ηλείας και το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας είναι φυσικά η Αρχαία Ολυμπία. Ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενός θεσμού με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, στην αρχαιότητα η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο.

πηγη ypodomes.com