Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Ώρα αποφάσεων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψηφιότητες και η βασική διαφωνία

Καθοριστική ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μεσημέρι η ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία.

Αυτοκριτική, τοποθετήσεις, αλλά και ενωτικό κλίμα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ώρα που το κόμμα οδηγείται, σήμερα, προς μια κρίσιμη ψηφοφορία στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής θα καταλήξει στη λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα στο κόμμα, με το βλέμμα στην επανίδρυση του κόμματος.

Το κόμμα –μετά το σοκ της εκλογικής ήττας και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα– καλείται να επανεξοπλιστεί στρατηγικά και να αποκτήσει γείωση στην κοινωνία, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανασυγκροτηθεί εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχικά, αλλά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2024.

Βασικό διακύβευμα είναι το εάν η Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο 26-27 Αυγούστου και εκλογή αρχηγού στις 3 Σεπτεμβρίου, με επαναληπτική ψηφοφορία στις 10 Σεπτεμβρίου  ή εάν θα «περάσουν» οι εναλλακτικές προτάσεις είτε για μίνι παράταση στις διαδικασίες είτε για μετάθεση των εξελίξεων μετά από τις αυτοδιοικητικές του Οκτώβρη.

Οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν μόνο την έκβαση των εξελίξεων στο κόμμα, αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία. Αυτό γιατί, εκτός από τις τέσσερις ανακοινωμένες υποψηφιότητες (Ε. Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτος, Στ. Τζουμάκας, Ν. Παππάς) εάν η διαδικασία πάρει παράταση, ενδέχεται υποψηφιότητα να καταθέσουν και οι Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι υποψηφιότητες

Όσον αφορά τον διάδοχο του Αλ. Τσίπρα, η κατάσταση ξεκαθαρίζει. Τις υποψηφιότητές τους είχαν ανακοινώσει πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Έφη Αχτσιόγλου (που άνοιξε την κούρσα της διαδοχής) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Κ.Ε. του Σαββάτου ξεκίνησε με μια υποψηφιότητα – έκπληξη: με επιστολή του ο Στέφανος Τζουμάκας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει την εκλογική διαδικασία. Ο κ. Τζουμάκας φαίνεται πως αποτελεί την «υποψηφιότητα-έκπληξη», που φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες. Ο Στέφανος Τζουμάκας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είχε «επιστρατευτεί» από τον Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Αντίθετα, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν αλλάξει η διαδικασία. Όπως είπε ο πρώην υπουργός –αφήνοντας αιχμές για «life style» διαδικασίες–, εάν υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που «να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος».

Παρών στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος δήλωσε ο Νίκος Παππάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, σε περίπτωση που οι διαδικασίες μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να μετατεθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο. Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6.

Στην Κ.Ε. του Σαββάτου, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε άμεσα συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε αυτό να εκλεγούν νέα Πολιτική Γραμματεία, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέος Γραμματέας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου. «Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να καταλήξουμε σε αυτά, και αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία τότε ναι ειναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». Πρόσθεσε ότι όμως «αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Κι ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

Αντίθετα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι «η εκλογή προέδρου από τη βάση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου». Τόνισε ότι «δεν γίνεται να γίνει ούτε μέσα στο καλοκαίρι ούτε να περιμένει η κοινωνία 4 με 5 μήνες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», για να σημειώσει ότι «με την έναρξη της πολιτικής περιόδου από Σεπτέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεση. Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και την κυβερνητική μας προοπτική».

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της, επισήμανε ότι η πρόταση της Π.Γ. προς την Κ.Ε. είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν ελήφθη αβασάνιστα και πως καταλαβαίνει «τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο». Ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην ΠΓ μεταξύ διαφορετικών προτάσεων και προκρίθηκε η επιλογή «να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Πρόσθεσε ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει ανοιχτά στις διαδικασίες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και από την αμφισβήτηση του οδικού χάρτη, καθώς θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για πέντε μήνες.

Οι τοποθετήσεις στην Κ.Ε.

«Καλούμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ’ αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Ράνια Σβίγκου.

Έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μεγάλων προσδοκιών σε μεγάλο βαθμό το οφείλει σε εκείνον.  Τόνισε ότι οφείλονται καθαρές απαντήσεις στα βασανιστικά «πώς και γιατί» της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της επικράτησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είπε, θα δοθούν απαντήσεις με ηρεμία, ψυχραιμία, αυτοκριτική και κριτική διάθεση, κοιτάζοντας πάντα προς τα μπρος, «χωρίς να αποστούμε από όσα απαιτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σε δύσκολες συνθήκες έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση». Είπε ότι η πολιτική ήττα δεν θα μετατραπεί σε εσωκομματική κρίση και ότι όλοι και όλες μπορούν να το εγγυηθούν.

Σημείωσε ότι «η Κεντρική μας Επιτροπή σήμερα αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τα μπρος προς το ξέφωτο που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δύο ζωτικής σημασίας καθήκοντα: Πρώτον, να σταθούμε με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία, με τη νέα μας ηγεσία επικεφαλής, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Δεύτερον να διαμορφώσουμε τους όρους μιας συζήτησης όχι μόνο στις κορυφές του κόμματος, αλλά σε ολόκληρο το κόμμα και του κόμματος με την κοινωνία, για τα αίτια της εκλογικής ήττας και την προοπτική μας».

Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μεθοδικό που θα δίνει βάθος στις προτάσεις του και θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την πλειονότητα της κοινωνίας, ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά την τοποθέτηση της στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Όπως σημείωσε αναφερόμενη στις πρόσφατες εκλογές, «βρισκόμαστε μετά από μια βαριά πολιτική ήττα όμως εκτιμώ ότι τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε. Τόνισε ότι «είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα».

Υπογράμμισε ότι «για να το κάνουμε αυτό θεωρώ ότι χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μεθοδικό, ο οποίος θα δίνει περιεχόμενο στην πολιτική, ο οποίος θα δουλεύει με συγκροτημένο τρόπο, θα αξιοποιεί την τεχνική γνώση, θα δίνει βάθος στις θέσεις και τις προτάσεις του και θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή με τους ανθρώπους που δημιουργούν στην Ελλάδα».

Ερωτηθείσα πώς κρίνει τις άλλες υποψηφιότητες που κατατέθηκαν για την προεδρία του κόμματος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «το σημαντικό είναι ότι έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική». «Όλες οι τοποθετήσεις, είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι μετά την εκλογική ήττα χρειάζονται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

«Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη “φωλιά” της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς.

Μεταξύ των στόχων που έθεσε ο Ν. Παππάς ήταν οι εξής:

  • Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.
  • Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
  • Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
  • Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.
  • Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.
  • Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Στο κείμενο της υποψηφιότητάς του, ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει ότι μπορεί να συμβάλει «με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του φέρεται να αποδίδει την ήττα στην απλή αναλογική και την άρνηση της πολιτικής πλειοψηφίας από μερίδα του κόμματος. Στην εισήγησή του τόνισε ότι το κόμμα «χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».

Εξηγώντας:

  • Χρειαζόμαστε ανοικτό Πολιτικό κόμμα και επίσης Λαϊκό και Πολιτικό Κόμμα.
  • Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι.
  • Καταστατικές αλλαγές καθώς και θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να εκφράσουμε την κοινωνική πλειοψηφία γιατί είμαστε δύναμη διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Υποστήριξε πως για να γίνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει όλο τον προοδευτικό κόσμο. «Συνεπώς οποιαδήποτε κατεύθυνση είτε μόνο προς την ριζοσπαστική αριστερά είτε μόνο προς το κέντρο δεν είναι πλειοψηφική κοινωνικά επιλογή για ένα προοδευτικό κόμμα διακυβέρνησης», τόνισε. «Είμαστε το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, πυλώνας της προοδευτικής παράταξης στην χώρα μας», σημείωσε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι: «Ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών, να έχει το κόμμα νέο πρόσωπο. Να εμπνεύσουμε ώστε να γίνουμε ένα κόμμα μαζικό. Να δώσουμε την μάχη των ιδεών στην κοινωνία για να επανακτήσουμε την ηγεμονία των προοδευτικών έναντι των συντηρητικών ιδεών που κυριαρχούν σήμερα. Να μιλήσουμε ως δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για τις διαχρονικές παθογένειες για να σπάσουμε αύριο τα κακώς κείμενα στην χώρα. Να παρουσιάσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην εργασία, στην έρευνα και καινοτομία, στην υγιή και όχι κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, στην βιώσιμη και όχι άναρχη ανάπτυξη».

Πηγή: efsyn.gr