Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Όξυνση στον ενεργειακό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας – Φόβοι για εκτόξευση των τιμών πετρελαίου

Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εφαρμόσουν οι χώρες της G7 συν την Αυστραλία, προσθέτει ένα ακόμη σφοδρό επεισόδιο στο ενεργειακό-οικονομικό πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία και δημιουργεί συνθήκες για νέα κλιμάκωση με άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην ενεργειακή αγορά. 

Με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να πιέζουν συστηματικά, η Ευρώπη αλλά και οι εταίροι στη G7 προχώρησαν σε νέο χτύπημα προς τη Μόσχα, με την επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού αργού, που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στόχος των δυτικών είναι να περιορίσουν τη ροή των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο, που τροφοδοτούσε την πολεμική μηχανή της Μόσχας και δεύτερον να βάλουν φρένο στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

Εως εδώ η εικόνα είναι μάλλον ιδανική, αλλά προφανώς δεν συνάδει με την πραγματική, ρεαλιστική εικόνα της ενεργειακής αγοράς και πώς αυτή συμπεριφέρεται ότι επιχειρείται επιβολή περιορισμών. Όπως έχει καταδειχθεί με ανάγλυφο τρόπο στο παρελθόν, μέτρα όπως το πλαφόν δημιουργούν αναταραχή και ανησυχία σε επενδυτές και αγορές, με συνέπεια οι ενεργειακές τιμές να παίρνουν την ανιούσα και να αυξάνονται σημαντικά. Αναλυτές και ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους η επιλογή της Δύσης ενδεχομένως να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και η προσπάθεια για «τιθάσευση» των διεθνών τιμών να αποδειχθεί καταστροφική…

Η απάντηση της Μόσχας

Και δεν είναι μόνο η παραπάνω ανάλυση που ενισχύει τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα, για την ακρίβεια από τη Δευτέρα όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του πλαφόν. Είναι και η ρωσική απάντηση η οποία θα έρθει λίαν συντόμως-ήδη την προανήγγειλε χωρίς να την αποσαφηνίσει το Κρεμλίνο- και αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στην ενεργειακή αγορά.

Η Ρωσία έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν, κάτι που επανάλαβε το Κρεμλίνο. «Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να επιβληθούν υψηλότερα κόστη για τους καταναλωτές πρώτων υλών. Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καταδεικνύοντας τις προθέσεις της Μόσχας.

Η φιλοσοφία πίσω από την απόφαση – Τι δήλωσε η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας.

«Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν.

Πηγή: sofokleousin.gr