Κυριακή
20
Απρίλιος
TOP

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες κρύβουν τα εορταστικά εδέσματα – Τι να επιλέξουμε για να κρατήσουμε το μέτρο

Το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα που περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο.

Όμως, όσο κι αν θέλουμε να τα απολαύσουμε όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα αγαπημένα μας εδέσματα και πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς υπερβολές.

Το αρνί, βασικό στοιχείο του πασχαλινού γεύματος, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά ταυτόχρονα περιέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Ανά 100 γραμμάρια ψητού αρνιού (χωρίς ορατό λίπος) αποδίδονται περίπου 294 kcal, με ~25 g πρωτεΐνης, 21 g λίπους και ~90 mg χοληστερόλης.

Αν επιλέξουμε ένα κομμάτι χωρίς πολύ λίπος, όπως το μπούτι, και περιοριστούμε σε μια μερίδα των 150-200 γραμμαρίων, μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση του χωρίς να επιβαρύνουμε σημαντικά τη διατροφή μας.

Το κοκορέτσι έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική και λιπιδαιμική αξία. Εκτιμάται ότι 100g κοκορετσιού αποδίδουν 350-450 kcal, με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να ξεπερνά τα 15 g. Παρά τη θρεπτική του αξία ως πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D), η υψηλή του χοληστερόλη (>200
mg/100 g), η υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη σημαίνει ότι καλό είναι να το καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα – ειδικά αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη ή προβλήματα καρδιάς.

Το βραστό αυγό, με περίπου 70-80 kcal ανά τεμάχιο, αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα αυγό παρέχει 6-7 g πρωτεΐνης, λιπαρά (5-6 g, εκ των οποίων ~1,5 g κορεσμένα) και περίπου 186 mg χοληστερόλης. Η μέτρια κατανάλωση (1-2 αυγά την ημέρα, ανάλογα με το υπόλοιπο διαιτολόγιο) είναι αποδεκτή από τις νεότερες διαιτητικές οδηγίες, ιδίως όταν συνδυάζεται με ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Όσον αφορά στα γλυκίσματα, το τσουρέκι αποτελεί κυρίως πηγή απλών υδατανθράκων και λιπαρών. Ένα τυπικό κομμάτι 100 g αποδίδει περίπου 350-400 kcal, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και 12-15 g λιπαρών. Περιέχει επιπλέον αυγά και βούτυρο, γεγονός που προσδίδει και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (~8 g) και χοληστερόλης (~40-60 mg). Τα πασχαλινά κουλουράκια παρουσιάζουν παρόμοια θρεπτικά χαρακτηριστικά, με 50-60 kcal ανά τεμάχιο και περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του https://www.thetoc.gr πατώντας ΕΔΩ