Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

PEPSI: Τα αναψυκτικά, η ΕΣΣΔ και η εταιρεία με την τρομακτική ναυτική δύναμη

Το 1959, ο τότε πρόεδρος Dwight Eisenhower ήθελε να γνωρίσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Αμερικής στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης και να τους δείξει τα οφέλη του καπιταλισμού, μέσω της γνωστής εταιρείας αναψυκτικών PEPSI.

Για να γίνει αυτό, η Αμερικανική Κυβέρνηση διοργάνωσε την «Αμερικανική Εθνική Έκθεση» στη Μόσχα και έστειλε τότε τον Αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για να παρευρεθεί στο άνοιγμα της.

Ο δαιμόνιος Ντόναλντ Κένταλ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου της Pepsi Cola, πέτυχε να πείσει τον τότε Αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, όχι μόνο να συμπεριλάβει το προϊόν της εταιρίας του στην Αμερικανική Έκθεση της Μόσχας που έλαβε χώρα το 1959, αλλά και να φωτογραφηθεί με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ να απολαμβάνουν μαζί το δημοφιλές αναψυκτικό.

Μπορεί να μεσολάβησε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ο Κένταλ πέτυχε να εξάγει την Pepsi στην Σοβιετική Ένωση, με αντάλλαγμα την ίδια ποσότητα σε βότκα, μιας και η αξία του ρουβλιού εκτός ΕΣΣΔ, ήταν πρακτικά μηδαμινή. Λίγα χρόνια αργότερα, η δημοφιλία της Pepsi στην ΕΣΣΔ, εκτινάσσεται στα ύψη.

Επειδή όμως η πώληση βότκας στις ΗΠΑ ήταν πεπερασμένη, και με την ΕΣΣΔ κοντά στην κατάρρευση, ο Κένταλ σκέφτηκε το 1989, να δεχτεί ως πληρωμή 17 ντιζελοκίνητα σοβιετικά υποβρύχια, ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, για αναψυκτικά συνολικής αξίας $3 δισεκατομμυρίων.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η Pepsi έγινε η 6η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη (κατ’ άλλους 7η), μέχρι που τελικά πούλησε τα πρώην σοβιετικά σκάφη για σίδερα (σκραπ) σε μια σουηδική εταιρία.

Με πληροφορίες από Business Insider