Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πέρασαν δύο ΕΣΠΑ και δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση!!! -Τι αποκάλυψε ο Δ. Πτωχός και πως τα αλλάζει… όλα (video)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε μια συνεδρίαση όπου κανείς μπορούσε να βγάλει απτά συμπεράσματα. Από τα βασικά, ότι η περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Πτωχού δεν βλέπει αποκομμένο το εν λόγω Πρόγραμμα -που ναι και δικαίως χαρακτηρίζεται ως μικρό για τις τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες που υπάρχουν- αλλά ως ένα από τα σημεία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που υλοποιείται για την διεκδίκηση και αξιοποίηση πόρων.

Ενός σχεδιασμού που δεν είχε έως τώρα ένα ξεκάθαρο πλάνο για τις προτεραιότητες. Άλλωστε η αξιοποίηση των πόρων -και όχι οι πόροι αυτοί καθ’ αυτοί- είναι και το ζήτημα το οποίο έδειξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός στην παρέμβασή του πως ήταν το διακριτό σημείο, μεταξύ ανακοινώσεων και αποτελέσματος τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Δημήτρης Πτωχός αφού απάντησε σε όλα που ετέθησαν στην συνεδρίαση από τις παρατάξεις, φρόντισε με την τοποθέτησή του να καταστήσει σαφές -ίσως για πρώτη φορά τόσο ευκρινώς- το πως πορεύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο χρηματοδοτικό της πλάνο.

Κι όχι μόνο… Παρουσίασε στοιχεία που τώρα όλοι… κόπτονται για τα αντιπλημμυρικά πως τα χρήματα που δαπανήθηκαν από το ΕΣΠΑ που είχε η Περιφέρεια για τα αντιπλημμυρικά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ΜΗΔΕΝ. “Τα δύο τελευταία πλαίσια ΕΣΠΑ δεν έχουν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση” δείχνοντας τα περί προτεραιοτήτων και πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον τόπο. Ενώ “έργα ορεινής υδρονομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει από το 1962”. Ο Δημήτρης Πτωχός εστίασε στο βασικό κριτήριο που βάζει η περιφερειακή αρχή στην ανάπτυξη προγραμμάτων που είναι οι θέσεις εργασίας και έκλεισε με το ότι “η πολιτική είναι ουσία και αποτέλεσμα”

Τα κύρια σημεία των όσων είπε ο Περιφερειάρχης:

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΦΕΡΕΓΓΥΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

“Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανένας για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι απολύτως αξιόπιστη, είναι απολύτως φερέγγυα και χαίρει τον σεβασμό όλων των πολιτών. Κυρίως αυτό είναι που μας ενδιαφέρει για να υπηρετήσουμε και το θεσμό όπως αναφέρθηκε προηγουμένως και όλων όσων θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

“Για εμάς το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζουμε σήμερα δεν αποτελεί κάτι το οποίο είναι μόνο του και διακριτό. Αυτό προσπάθησαν να πουν όλοι οι συνάδελφοι προηγουμένως. Εμείς βάζουμε κάτω όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε, όλους τους πόρους τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού είτε από τα τομεακά προγράμματα όλης της κυβέρνησης και προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά. Όπως επίσης να δώσουμε και την δική μας προτεραιοποίηση και αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να είμαστε όπου έχουμε βάλει οποιοδήποτε λιθαράκι για να γίνει κάτι”.

ΟΙ… ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

“Έψαξα μόλις πριν από λίγο από το ίντερνετ μήπως έβρισκα ένα παράδειγμα, αλλά δεν χρειάζεται να πω ένα γιατί υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες από αντίστοιχες περιφερειακές αρχές οπουδήποτε γινόταν κάποιο έργο από την κυβέρνηση. Η διαφορά με εμάς είναι σε οποιαδήποτε φωτογραφία βρισκόμαστε και σε οποιαδήποτε συνάντηση έχουμε κάτι πει, έχουμε κάτι κάνει και έχουμε προσπαθήσει να το εντάξουμε σε συνολικότερη προσπάθεια την οποία κάνουμε για τους ΚΑΠ, οι ΚΑΠ έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ΠΔΕ και προσπαθούμε να αυξήσουμε τους ΚΑΠ προκειμένου να έχουμε τα χρήματα στα ταμεία της περιφέρειας και να μπορούμε να τα διαχειριστούμε πολύ πιο εύκολα από το να το χρησιμοποιούμε στο ΠΔΕ έχοντας αρκετούς περιορισμούς”.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΠΑ

“Στο σημείο αυτό θα ήθελα να βάλω ορισμένα πράγματα όπως πραγματικά είναι γιατί πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακούγονται νούμερα στα οποία δεν απαντάμε αλλά ορισμένα πράγματα είναι εκτός λογικής. Το ΕΣΠΑ που τρέχουμε τώρα, το ΠΕΠ, είναι το μεγαλύτερο που έχουμε ποτέ. Είναι κατά 50 εκατομμύρια μεγαλύτερο από το προηγούμενο και όχι 45 μικρότερο όπως ειπώθηκε. Ακόμα και αν πάμε πιο μακριά όταν το ΕΣΠΑ ήταν για όλες τις περιφέρειες και τότε ήταν ακόμα μικρότερο. Αν θέλουμε επίσης να αναζητήσουμε τους προϋπολογισμούς στα μεσογειακά προγράμματα, ενδεχομένως δεν αξίζει να κάνουμε αυτή τη σύγκριση. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΔΕ”.

ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

“Και οι περιφέρειες, όλες οι περιφέρειες και κυρίως η δικιά μας η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο της πρόβλημα ήταν το όριο πληρωμών, κυρίες και κύριοι, και όχι οι πόροι. Να θυμίσω ότι η πρώτη αιρετή περιφέρεια είχε το μεγαλύτερο ΠΔΕ που υπήρχε. Τους τελευταίους πόρους από εκείνο το ΠΔΕ είναι αυτό που διανύουμε τώρα. Το πρόβλημα δεν ήταν οι πόροι. Ήταν ότι δεν μπορούσε να τα αξιοποιήσει. Δεν μπορούσε να τα πληρώσει. Δεν είχε την ωριμότητα που χρειαζόταν για να το κάνει. Είχε όριο πληρωμών 10-12 εκατομμυρίων, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν είχε την ικανότητα και την επάρκεια να το κάνει, δεν θα μπορούσε. Είναι πολύ σημαντικό νούμερο και πάρα πολύ σημαντικός δείκτης. Το ίδιο συμβαίνει για όλα σχεδόν τα προγράμματα”.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

“Προτεραιότητες έχουμε παντού σε όλο σχεδόν το φάσμα στο οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε. Θα το ξαναπώ και ακόμα μια φορά. Είτε έχουμε αρμοδιότητα άμεση, είτε δεν έχουμε. Και αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται τώρα. Ήταν κάτι που γινόταν πολλά χρόνια. Και αν θέλετε την άποψή μου, καλώς γινόταν.  Δεν θα μπορούσε κάποιος να αφήσει τους αγρότες χωρίς νερό. Καλώς, λοιπόν, η Περιφέρεια συμμετείχε με τον τρόπο που μπορούσε, είτε για να φτιάξει ένα αντλιοστάσιο, είτε για να διορθώσει ένα δίκτυο, είτε για να κάνει οτιδήποτε. Αυτό που ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνεται, είναι ότι χρειάζεται μια προγραμματική σύμβαση και όχι απευθείας χρηματοδότηση”.

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Εγώ δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω να τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Απεναντίας πιστεύω ότι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα. Θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα. Ναι. Θα μπορούσαν. Το ότι διευρύνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι κάτι που είναι θετικό. Και καλώς γίνονται. Το ότι διευρύνονται κάποιες αρμοδιότητες. Και αυτό θα ήταν καλό αν συνοδευόντουσαν από την αντίστοιχη αύξηση πόρων είτε ανθρώπινων είτε οικονομικών. Το ότι υπάρχει ευελιξία σε αρκετές διαδικασίες. Ναι. Και αυτό είναι θετικό. Το ότι έχουμε μπει σήμερα σε μια συζήτηση για να συζητήσουμε για τη χάρτα της τοπικής διοίκησης και σύντομα να έχουμε ένα σχέδιο νόμου. Και αυτό είναι θετικό. Κάποια στιγμή πρέπει να ξέρουμε σε τι είναι υπεύθυνη η περιφέρεια, σε τι είναι υπεύθυνος ο Δήμος, σε τι είναι υπεύθυνος ο κράτος. Και να μην γίνει η περιφέρεια, να μην γίνεται ποτέ η βαλβίδα εκτόνωσης οποιασδήποτε κρίσης υπάρχει”.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΥΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ… ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΗΡΙΚΑ

“Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό το πράγμα. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε αντικείμενα και σε προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν στην ευρύτερη αν θέλετε δράση μιας περιφέρειας, όπως ειπώθηκε και από άλλους συνομιλητές. Για παράδειγμα για τα αντιπλημμυρικά. Θα σας δώσω ένα μόνο στοιχείο, γιατί τα υπόλοιπα δεν τα έχουμε επιβεβαιώσει, αλλά πιστεύω ότι θα τα έχω σήμερα. Ξέρετε πόσο ήταν τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί από όλα τα ΕΣΠΑ που έχει περιφέρεια μέχρι σήμερα για αντιπλημμυρικά. Να σας απαντήσω εγώ. Μηδέν. Τα δύο τελευταία πλαίσια ΕΣΠΑ δεν έχουν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε και το αντίστοιχο για τα ΠΔΕ και οτιδήποτε άλλο. Απλά το αναφέρω γιατί είναι πολύ εύκολο κάποιος όταν κάτι είναι μόδα να λαϊκίσει ή να κάνει οτιδήποτε”.

ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ… ΜΗΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

“Αλλά τα νούμερα κυρίες και κύριοι είναι αμείλικτα. Υπάρχουν πολλά πράγματα πολύ μικρότερα που όλοι μάθαμε την ορολογία τώρα για σχέδια ορεινής υδρονομίας ή ανασχετικά φράγματα ή άλλου είδους τέτοια εργαλεία. Πόσα έχουν γίνει και από πότε στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Απάντηση. Έργα ορεινής υδρονομίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει από το 1962. Παρ’ όλα αυτά χωρίς να είναι δικιά μας αρμοδιότητα είμαστε εκεί για να πιέσουμε.Για να διεκδικήσουμε και για να κάνουμε. Σήμερα μιλάμε όλοι για πράγματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας. Είτε της άρδευσης είτε άλλα. Και ρωτώ τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να πάμε σήμερα να τα υλοποιήσουμε. Ποιος μας έχει πει και μας έχει υποδείξει που μπορούμε να κάνουμε τι. Απάντηση. Κανείς. Εκεί είναι λοιπόν οι μελέτες για τις οποίες χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ειδικούς, Χρειαζόμαστε ανθρώπους που κατέχουν τη γνώση να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο master plan”.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ MASTER PLAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

“Να γίνει ένα συνολικό master plan ώστε να ξέρουμε και εμείς τώρα και αύριο όποια άλλη περιφερειακή αρχή έρθει να ξέρει ποιες είναι οι προτεραιότητες, τι μπορεί να κάνει πού με τα λιγοστά χρήματα και τους λιγοστούς σπόρους που έχει. Να τους συνδυάσει και να τους μοχλεύσει με οτιδήποτε έρχεται από την κεντρική κυβέρνηση και με οτιδήποτε έρχεται από οποιαδήποτε άλλη φορέα. Αυτά λοιπόν είναι πράγματα τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε με τους λιγοστούς σπόρους ο οποίους έχουμε. Γιατί είναι πράγματι, αυτά είναι πράγματα που δείχνουν ότι υπηρετούμε το θεσμό. Ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και πολύ σοβαρά αυτό που κάνουμε. Δεν το κάνουμε ούτε ευκαιριακά, ούτε σπασμωδικά, ούτε οποτεδήποτε κρίνει το λαϊκό αίσθημα. Το κάνουμε με σχέδιο, με τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δύο σημεία ακόμα”.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

“Προσπαθούμε όμως να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Βγάζουμε προγράμματα τα οποία έχουν βασικό άξονα τις θέσεις εργασίας. Και πιστεύουμε, ακράδαντα αν δεν το πιστεύαμε δεν θα το κάναμε, ότι θα το πετύχουμε. Και εκεί πάλι μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Και αν δεν είναι τόσο καλοπληρωμένες και είναι λίγο λιγότερο πάλι θα έχουμε πετύχει. Θέλουμε όλοι μαζί θέσεις εργασίας και πρέπει με τον τρόπο αυτό να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε. Το λέω απλά σαν ένα παράδειγμα. Όταν βγήκαν μετά από χρόνια τα προγράμματα για τις εταιρείες στο ΔΑΜ το βασικό κριτήριο ήταν οι θέσεις εργασίας. Και ήταν και το βασικό σημείο της κριτικής. Οι θέσεις εργασίας όμως είναι το ζητούμενο. Και για τη Μεγαλόπολη και για οπουδήποτε αλλού”.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑ

“Τέλος. Για εμάς, όπως ειπώθηκε, η πολιτική είναι ουσία. Πράγματι. Και μετράτε με το αποτέλεσμα. Και από εκεί, κύριοι, θα κριθούμε όλοι. Όχι αν είμαστε παρόντες κάπου ή δεν είμαστε. Ο καθένας εκδηλώνει την ευαισθησία του και το αγωνιστικό του πνεύμα με όποιον τρόπο θέλει. Και πολύ καλά κάνει. Και να συνεχίσει να το κάνει. Και οποιοσδήποτε από εμάς όταν το νιώσει θα το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Αυτό όμως δεν μειώνει την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι”.