Παρασκευή
17
Ιανουάριος
TOP

Politico: Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αλλάξουν το cheeseburger που τρώμε

Με εκτενές του άρθρο το περιοδικό Politico αναφέρεται στις αλλαγές που σχεδιάζει στις διατροφικές μας συνήθειες η Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Το cheeseburger το 2030 δεν θα είναι το ίδιο όπως σήμερα ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο των Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να καταστήσει τις διατροφικές συνήθειες σε ολόκληρη την Ήπειρο πιο υγιεινές”.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά επί της ουσίας το άρθρο για να συνεχίσει:

Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

To Politico παρουσιάζει πώς θα ήταν το ιδανικό burger -σύμφωνα με την ΕΕ- στο μέλλον, εάν εφαρμοστεί η στρατηγική.

Ψωμάκι: Θα πρέπει να είναι φρέσκο και όχι κατεψυγμένο, ιδανικά από κάποιο τοπικό αρτοποιείο. Προτείνεται να είναι ολικής αλέσεως, ως πιο υγιεινή επιλογή. Στόχος είναι η ΕΕ να καταστεί περισσότερο αυτάρκης στην παραγωγή σίτου. Το 2019 η ΕΕ εισήγαγε σιτάρι αξίας 1 δισ. ευρώ εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Κρέας: Προετοιμαστείτε για ένα, εν πολλοίς, χορτοφαγικό μπιφτέκι, καθώς η ΕΕ στοχεύει στη μείωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Η στρατηγική της ΕΕ περιλαμβάνει έρευνες σε φυτικές πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κρέας. Ένα μπιφτέκι κοτόπουλου θα ήταν επίσης μια επιλογή, καθώς οι Βρυξέλλες αναφέρονται μόνο στη μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Τυρί: Oι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μια υποχρεωτική ετικέτα με τα συστατικά του προϊόντος που θα καταδεικνύει πόσο υγιεινό ή μη υγεινό είναι. Θα πρέπει να έχει επίσης ένας είδος πράσινης ένδειξης αναφορικά με τον τρόπο παραγωγής και τη μεταχείριση των ζώων.

Λαχανικά (κρεμμύδι-μαρούλι): Το burger της ΕΕ θα έχει πολλά λαχανικά, καθώς στόχος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Θα καλλιεργούνται με μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και καλό είναι να προέρχονται από παραδοσιακές φάρμες.

Κέτσαπ-Μαγιονέζα: Αυτά τα παραδοσιακά συστατικά ενός burger έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και αλάτι, συνεπώς είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Ενδεχομένως κάποια φυτικά συστατικά όπως η γλυκιά πάπρικα και το παντζάρι να χρησιμοποιηθούν για να παραγάγουν το πραγματικά βιολογικό κέτσαπ.

Τιμή: Ο στόχος είναι “όχι πολύ υψηλή – όχι πολύ χαμηλή” τιμή. Οι Βρυξέλλες θέλουν οι υγιείς εναλλακτικές να είναι δυνατές για όλους από άποψη τιμής. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ για βιολογικά φρούτα και λαχανικά”.

Politico: Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αλλάξουν το cheeseburger που τρώμεwww.thetoc.gr