Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Politico: Το μίνι γαστρονομικό σκάνδαλο στην ΕΚΤ με το ελαιόλαδο

Οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη αναγκάστηκαν να επαναφέρουν στο μενού το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο λόγω έντονων αντιδράσεων από μέλη του προσωπικού, σύμφωνα με πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico. Η γευστική διαφορά ανάμεσα στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το χαμηλότερης ποιότητας που αποπειράθηκαν να καθιερώσουν οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας έγινε αμέσως αντιληπτή από τους ουρανίσκους των αξιωματούχων της ΕΚΤ που εργάζονται στο Eurotower και το Japan Center.

Στο επίκεντρο αυτού του γαστρονομικού μίνι-σκανδάλου, που ξέσπασε τον Μάρτιο βρέθηκε το Sansa Oil που παρασκευάζεται από πάστα ελιάς και παραδοσιακά πωλείται σε χαμηλότερη τιμή έως και κατά το ήμισυ από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τη δυσαρέσκεια των πελατών στα σημεία εστίασης της ΕΚΤ, σε έναν από τους πιο σημαντικότερους οργανισμούς της ΕΕ, προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η τιμή του ήταν υψηλότερη παρά το ότι η πάστα ελιάς χρησιμοποιείται και ως βιομάζα.

Η διάθεση της πάστας ελιάς, η οποία συγγενεύει με το repasso στην Ιταλία, στα εστιατόρια των κτιρίων της ΕΚΤ έναντι υψηλότερου αντίτιμου από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο επιβεβαιώνει πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι ανατιμήσεις που γίνονται από την πλευρά της προσφοράς σε ένα ήδη πληθωριστικό περιβάλλον, όπως είχε συμβεί με το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Καταδεικνύει, επίσης, πως ο έλεγχος στο κόστος των τροφίμων κρύβει παγίδες ακόμη και στην «καρδιά» της ΕΚΤ, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Politico.

Εκτόξευση των τιμών του ελαιολάδου

Οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικότερα στην Ισπανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Η Ιταλία καταλαμβάνει τη 2η θέση και η Ελλάδα την 3η θέση. Μέσα σε ένα 12μήνο, το κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί στην ΕΕ, με την άνοδο να φθάνει το 69% στην Πορτογαλία έως τον Ιανουάριο του 2024 και να αναρριχάται 67% στην Ελλάδα και 63% στην Ισπανία.

Πρόσφατα, ο αρμόδιος για την κλιματική κρίση στην ΕΚΤ, Φρανκ Έλντερσον, τόνισε πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελούν μεγάλη οικονομική πρόκληση και κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εκτός των άλλων, οι τράπεζες που παρέχουν πιστώσεις στους αγρότες εκτίθενται, επίσης, σε κίνδυνο ανατροπών στις σοδειές και διακυμάνσεων στις τιμές.

Δεν είναι μόνον οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο που προβληματίζουν τους αξιωματούχους στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Στην απαρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τιμές των σιτηρών οδηγήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές καθώς είχε παρεμποδιστεί η ομαλή ροή των εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία έχει παρομοιαστεί ως ο σιτοβολώνας  της Ευρώπης, να συνεχίζεται επί τρίτο συναπτό έτος, η Ε.Ε εξετάζει την επιβολή δασμών στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Παράλληλα, η τωρινή σοδειά σιταριού στη Γαλλία επηρεάστηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με το 64% να λαμβάνει υψηλή βαθμολογία έναντι του 94% την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το ελαιόλαδο έφερε στο προσκήνιο το χάσμα βορείων – νοτίων

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, το περιστατικό με το ελαιόλαδο έφερε στην επιφάνεια, επίσης, τον διαχωρισμό ανάμεσα στους πολίτες του ευρωπαϊκού βορά και του νότου. Αυτό το χάσμα αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια, με γερμανόφωνο στέλεχος να υπογραμμίζει πως «βρίσκομαι εδώ για να πολεμήσω υπέρ της Ευρώπης και όχι για ένα εστιατόριο τριών αστέρων στον χώρο υγείας». Από την άλλη πλευρά, ένας Ιταλός χρησιμοποίησε τη φράση «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» για να αποτυπώσει την ανάγκη θρεπτικής τροφής στην καθημερινότητα. «Πράγματι, τι μπορεί να είναι ωφέλιμο στην ΕΕ δίχως μια ενιαία γαστρονομική πολιτική;» υπογραμμίζει το Politico.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ χρειάστηκε η παρέμβαση υψηλών αξιωματούχων για να επανέλθει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο μενού. Αλλά μερίδα στελεχών δεσμεύτηκε πως δεν θα ανεχτεί το «μονοπώλιο» της εταιρείας τροφοδοσίας, Aramark, αναζητώντας εναλλακτικές στην υπόλοιπη Φρανκφούρτη.

ΠΗΓΗ powergame.gr