Πέμπτη
21
Οκτώβριος
TOP

«Πόρτα τρώνε» σε εστίαση και ίντερνετ καφέ οι 12χρονοι ανεμβολίαστοι

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αναδεικνύοντας την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε βασικό εργαλείο για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, αλλά και τον έλεγχο της πανδημίας γενικότερα.

Σε σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «μπλόκο» σε μη εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους, (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ,ά), οι οποίοι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Ένα σημείο πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι η απαγόρευση ανεμβολίαστων 12χρονων να μπουν σε καταστήματα εστίασης, με τον κοροναϊό να… χαλά τις παρέες τους και να μην τους δίνει τη δυνατότητα να φάνε ακόμη και με την οικογένειά τους σε κάποιο εστιατόριο, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Καταστήματα εστίασης, καφέ και ίντερνετ καφέ θα αποτελούν αμιγείς χώρους μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Θα έχουν χωρητικότητα 85%, ενώ οι πελάτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα εισέρχονται με self test εντός 24ωρου.

Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και σε χώρους διασκέδασης

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους διασκέδασης θα είναι, επίσης, απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Στο τραπέζι κίνητρα για τον εμβολιασμό των εφήβων

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας στην 85η ΔΕΘ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων με έμφαση στους νέους προκειμένου να  ενθαρρυνθούν προς τον εμβολιασμό τους.

Όπως εξήγγειλε, η κυβέρνηση παρέχει:

  • Δώρο στο κινητό 50 GB για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.

ΠΗΓΗ