Η έπειτα από 14 χρόνια αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το «ξεπάγωμα» των τριετιών για περίπου 100.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τις κατώτατες αμοιβές, καθώς και η πρωθυπουργική εξαγγελία για διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, στο τέλος της τετραετίας, αποτελούν τρεις καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν τον πραγματικό ρυθμό αύξησης των μισθών, εντός του 2024.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, δύο ακόμη σημαντικές παράμετροι είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2024 και μετά και αφορά περίπου 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η τύχη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, με τα στοιχεία να είναι άκρως απογοητευτικά, αφού δείχνουν πως μόλις 3 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους καλύπτονται από κάποια συλλογική σύμβαση.
Η «μάχη» της αύξησης των μισθών αναμένεται αμφίρροπη, καθώς μπορεί να πληθαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που δηλώνουν πως πρέπει και οι επιχειρήσεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλυφθούν για παράδειγμα οι κενές θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια να αυξηθούν και οι αποδοχές στη χώρα μας, όμως στην πράξη τα στοιχεία δείχνουν ότι εντός του νέου έτους θα υπάρξει επιβράδυνση της αύξησης των μέσων μισθών. Αυτό αναφέρει μάλιστα, στην πρόσφατη, ενδιάμεση έκθεσή της και η Τράπεζα της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει μεν αύξηση των μέσων μισθών και κατά το νέο έτος, ωστόσο σημειώνει ότι οι ρυθμοί αύξησης θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς του 2023. Τους μισθούς του 2024 αναμένεται ότι θα επηρεάσουν αφενός η προγραμματισμένη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αφετέρου η επαναφορά των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές.
διαβάστε το ρεπορτάζ του www.ot.gr πατώντας εδώ