Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου θα αυξηθεί σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια το 2050, ποσοστό 77% υψηλότερο από τον αριθμό το 2022, προειδοποίησε την Πέμπτη η υπηρεσία καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε το κάπνισμα, το αλκοόλ, την παχυσαρκία και την ατμοσφαιρική ρύπανση ως βασικούς παράγοντες για την εκτιμώμενη αύξηση.
«Πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου προβλέπονται το 2050», ανέφερε ο οργανισμός, μια αύξηση της τάξης του 77% από τις περίπου 20 εκατομμύρια περιπτώσεις που διαγνώστηκαν το 2022.
Το ταχέως αυξανόμενο παγκόσμιο βάρος του καρκίνου αντανακλά τόσο τη γήρανση του πληθυσμού όσο και την ανάπτυξη, καθώς και αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου, αρκετοί από τους οποίους σχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
«Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μοχλό των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου».
Ποιες χώρες θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα περιστατικά καρκίνου
Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων, με επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα να προβλέπονται το 2050 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2022, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ωστόσο, όσον αφορά τα ποσοστά, οι χώρες που βρίσκονται στο χαμηλό άκρο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ θα δουν τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση – έως 142%.
Οι χώρες του μεσαίου εύρους αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 99%, ανέφερε. «Ομοίως, η θνησιμότητα από καρκίνο σε αυτές τις χώρες προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν το 2050», σημείωσε επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Freddie Bray, επικεφαλής του κλάδου παρακολούθησης του καρκίνου στο IARC, δήλωσε: «Ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης δεν θα είναι ομοιόμορφος σε χώρες διαφορετικών επιπέδων του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Εκείνες που έχουν τους λιγότερους πόρους για να διαχειριστούν τα καρκινικά τους βάρη θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του παγκόσμιου βάρους του καρκίνου».
Πηγή: oloygeia.gr