Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Πράξη 8,50 ευρώ στο ελαιόλαδο, κοντά τα 9 όσο αδειάζουν οι δεξαμενές

Απόγευμα Κυριακής 16 Ιουλίου και από τα ελαιοτριβεία του δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα φεύγουν με τιμή στα 8,50 ευρώ το κιλό, έπειτα από πράξεις που διαμόρφωσαν νέα ιστορικά υψηλά, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ πιθανό η τιμή να γράψει τα 9 ευρώ.

Η συγκυρία στην αγορά ελαιολάδου, διευκολύνεται και από το πάγωμα της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, αφού οι τιμές των ελαιούχων σπόρων και του καλαμποκιού εκτοξεύτηκαν κατά έως 4% τα τελευταία 24ωρα και έως 2% το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Ιουλίου, μόλις ανακοινώθηκε και επίσημα η αναστολή.

Πράξη στα 8,50 ευρώ για ντόπιο ελαιόλαδο, κοντά τα 9 το κιλό όσο αδειάζουν οι δεξαμενές σε Κρήτη και Λακωνία

Σε χαλαρές συζητήσεις, ο στόχος αυτός είχε τεθεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά «έτσι όπως πάει, θα το δούμε πολύ νωρίτερα» όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει συνομιλητής του Agronews και βαθύς γνώστης της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς.

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, η εγχώρια αγορά ελαιολάδου εξάντλησε τη ζώνη των 7 ευρώ, με την μια πράξη να γίνεται σε τιμές υψηλότερες της προηγούμενης, καθώς οι διαπιστώσεις για μικρή σοδειά στην Ελλάδα αυτό το φθινόπωρο, πυροδότησαν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αγοραστών.

Άλλωστε, η εικόνα που έχουν οι ελαιώνες στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, δεν αφήνουν χώρο για μεγάλες προσδοκίες, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια ελαφρώς καλύτερη σε όρους τονάζ παραγωγής.

Μόλις η είδηση της μειωμένης μέχρι και 50% σοδειάς που αναμένεται σε Λακωνία και Κρήτη για τη νέα σοδειά, τα καλοδιατηρημένα αποθέματα που άφησαν πίσω καλά οργανωμένοι παραγωγοί, διακρίνοντας ένα ανοδικό μομέντουμ μέχρι τον Σεπτέμβριο, έγιναν περιζήτητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ελαιόλαδα με πολύ χαμηλή οξύτητα και άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που στη δεδομένη συγκυρία μπορούν να βρεθούν μόνο στην Ελλάδα. Οι ποσότητες αυτές πάνε απευθείας αποθήκη, αφού μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για μια βελτίωση των ελαιολάδων που θα βγάλουν οι ελαιώνες σε Ιταλία και Ισπανία τον ερχόμενο Νοέμβριο, είτε για διάθεση στην αγορά ως προϊόντα premium που ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν αποθαρρύνουν εύκολα τους εκπαιδευμένους στο καλό ελαιόλαδο καταναλωτές οι οποίοι αυξάνονται σε ολόκληρη την υφήλιο.

Με άλλα λόγια, αν το ελαιόλαδο εν γένει είναι σε έλλειψη, το ποιοτικό ελαιόλαδο είναι είδος προς εξαφάνιση αυτήν την περίοδο και υπό αυτήν την έννοια, οι αντιστάσεις στην άνοδο κάμπτονται με ιδιαίτερη ευκολία.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα την νέα ελαιοκομική περίοδο περιμένει μια παραγωγή κοντά στους 200.000 τόνους, μεσοσταθμικά δηλαδή 37,5% κάτω συγκριτικά με το ομολογουμένως γενναιόδωρο 2022, κατά το οποίο μπήκαν στις δεξαμενές 320.000 τόνοι ελαιολάδου.

Ήδη στην Ισπανία, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 7,65 ευρώ το κιλό, οι οργανώσεις παραγωγών τοποθετούν τον πήχη της τιμής στα 9 ευρώ, τόσο για τα τελευταία αποθέματα, όσο και για τα πρώτα ελαιόλαδα του φθινοπώρου, ενώ στο Μπάρι της Ιταλίας, οι τιμές σταθεροποιούνται στην περιοχή των 8,20 ευρώ το κιλό εδώ και μερικές ημέρες, αφού όπως φαίνεται, η χώρα οδεύει σε μια χρονιά καλύτερων αποδόσεων, με το ταμπεραμέντο των Ιταλών παραγωγών να μην αφήνει περιθώρια διόρθωσης των τιμών, αφού έχουν μπροστά τους μιας ευκαιρία εξισορρόπησης των οικονομικών τους επιδόσεων, έπειτα από μια καταστροφική σε όρους παραγωγικότητας χρονιά.

Πηγή: agronews.gr