Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Πρεμιέρα για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας στις 28 Ιουλίου

Επιστρέφουν για 7η συνεχόμενη χρονιά οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας. Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στην πόλη της Καλαμάτας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο.

Από το καλοκαίρι του 2017 πήρε τη μορφή ενός διεθνούς φεστιβάλ που εστιάζει στην καλλιτεχνική δημιουργία και το παιδαγωγικό/διδακτικό έργο.

Και φέτος  λοιπόν, οι διοργανωτές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ψηλά τον πήχη με ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό πρόγραμμα.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz που θα παρουσιάσει έργα των Haydn, Korngold και Brahms, για πρώτη  φορά στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τους Pablo Hernán Benedí (βιολί), Edvard Pogossian (βιολοντσέλο) και Erdem Misirlioglu (πιάνο). Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες: H ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί, επί σκηνής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Chopin, Ravel, Bach και Prokofiev. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí. Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με μία βραδιά βωβού κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους «Το σκιάχτρο» (1920) και «Μια εβδομάδα»(1920) του Buster Keaton, ενώ ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) θα συνοδεύσουν μουσικά την ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι»(1956) του Albert Lamorisse.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και την Τρίτη 1 Αυγούστου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit. Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΤRIO vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert, και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στη Navarino Agora, Navarino Waterfront (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων.

Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα – θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες των masterlcasses βιόλας με τον Ηλία Σδούκο και βιολοντσέλου με την Indira ahmatulla θα εμφανιστούν στις 19:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την καθιερωμένη, πλέον, τελική συναυλία των καθηγητών των masterclasses στις 21:00 στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου χώρου, με τους Felix Froschhammer (βιολί), Ηλία Σδούκο(βιόλα), Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) και Αλεξία Μουζά (πιάνο) σε έργα μουσικής δωματίου των Clarke, Britten, Rachmaninoff και Brahms.

MASTERCLASSES

Τα masterclass του International Kalamata Music Days δίνουν την ευκαιρία σε νέες και νέες μουσικούς να εμβαθύνουν στην τεχνική του οργάνου και στο ρεπερτόριο, αλλά και να προοδεύσουν καλλιτεχνικά και μουσικά. Σημαντικές είναι, βέβαια, οι προσωπικές επιθυμίες και οι στόχοι καθενός. Μουσικοί που προετοιμάζονται για εξετάσεις, διαγωνισμούς ή κάποια ακρόαση είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι. Μέσω μίας ολιγομελούς ομάδας συμμετεχόντων, σε κάθε masterclass θα δοθεί βάρος στην καλλιέργεια ενός δημιουργικού και φιλικού κλίματος με απώτερο στόχο την, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, πρόοδο κάθε μουσικού και την ευχάριστη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε συναυλίες μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες των masterclasses, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή καλλιτεχνική ανταλλαγή, την έμπνευση και τον διάλογο μεταξύ των μουσικών. Το masterclass απευθύνεται σε νέους και νέες μουσικούς από όλον τον κόσμο– από σπουδαστές και απόφοιτους ωδείων μέχρι και σπουδαστές μουσικών σχολών του εξωτερικού. Τα μαθήματα θα είναι ανοιχτά και η παρουσία ενός ευρύτερου ακροατηρίου είναι επιθυμητή.