Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Προγραμματική για την ενίσχυση της προσβασιμότητας μεταξύ Δήμου Καλαμάτας – ΕΜΠ – «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.»

Εκπονείται ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ποσοτικές μέθοδοι και Δράσεις για την Εκτίμηση και Ενίσχυση της Ελκυστικότητας και της Προσβασιμότητας του Δημοσίου Χώρου του Δήμου Καλαμάτας», συνολικού προϋπολογισμού 93.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, του ΕΛΚΕ – ΕΜΠ και της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.» αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή στην 42/2021 συνεδρίασή της.

Ο Δήμος Καλαμάτας εμφανίζει υψηλή βούληση να επιτύχει βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών μέσα από συντονισμένες δράσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας σε κρίσιμες υποδομές που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα :

  • Κατάρτιση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
  • Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων
  • Κατασκευή εξοπλισμού προσβασιμότητας σε θαλάσσιους προορισμούς
  • Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες
  • Επισκευή/βελτίωση πεζοδρομίων, ρείθρων, κρασπέδων, κλπ. σε επιλεγμένα σημεία του δήμου

Παράλληλα, ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει προτάσεις για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ευφυών συστημάτων για την ασφάλεια και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Τέλος, σχεδιάζει την εφαρμογή συστήματος ευφυούς ελεγχόμενης στάθμευσης και την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Κορυφαία επιδίωξη του Δήμου αποτελεί η συμμετοχή του, στο πρόγραμμα «Αποστολή (Mission)» της Ε.Ε. για «τις 100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις έως το 2030».

Παρ’ όλα αυτά, η συστηματική αύξηση των καθημερινών μετακινήσεων τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας, σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιβάλουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου ολοκληρωμένης παρέμβασης για την προσβασιμότητα στην πόλη που θα:

  • Λάβει υπόψη το υφιστάμενο συγκοινωνιακό σύστημα και τις διακυμάνσεις της ζήτησης
  • Θα ενθαρρύνει τη χρήση ήπιων μορφών μετακίνησης (περπάτημα και ποδήλατο)
  • Θα δημιουργήσει ένα φιλικό και περιβάλλον για το μέρος του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα στην μετακίνησή του, όπως τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ηλικιωμένοι, άτομα με οποιασδήποτε μορφής αναπηρίας, άτομα με νοητική υστέρηση κ.λπ.

Η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση αφορά στην εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Ποσοτικές Μέθοδοι και Δράσεις για την Εκτίμηση και Ενίσχυση της Ελκυστικότητας και της Προσβασιμότητας του Δημοσίου Χώρου του Δήμου Καλαμάτας» και εξυπηρετεί σκοπούς αποκλειστικά δημοσίου συμφέροντος.

Το προτεινόμενο έργο, στόχο έχει την ανάπτυξη μιας μεθοδολογικής προσέγγισης για την καταγραφή και ποσοτικοποίηση του βαθμού ελκυστικότητας των ήπιων μορφών μετακίνησης και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βελτίωσης της προσβασιμότητας στην πόλη της Καλαμάτας με έμφαση σε μετακινήσεις με αναπηρικό αμαξίδιο. Μέσα από ένα πλαίσιο ποσοτικών εκτιμήσεων και μοντέλων, θα αναλυθούν οι ανάγκες σε ενίσχυση της προσβασιμότητας σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, αλλά και συνολικά της πόλης και θα προταθούν στοχευμένες δράσεις ενίσχυσής της.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει στη διάθεσή του ιεραρχημένες δράσεις προς υλοποίηση που θα συμβάλουν στη βιώσιμη κινητικότητα και την ανθρώπινη και δίκαιη καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες, που πάσχουν από κάθε είδους αναπηρία, κινητική ή άλλη. Παράλληλα, το σχέδιο αυτό θα συμβάλει ώστε η ευρύτερη περιοχή να εισέλθει δυναμικά στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού, δίνοντας νέες προοπτικές στην πόλη.

Το έργο θα εκτελεστεί στις τέσσερις (4) ακόλουθες φάσεις:

Φάση Α. Συλλογή Δεδομένων και Ανάπτυξη Εργαλείων

Φάση Β. Διερεύνηση ελκυστικότητας Δημόσιου Χώρου για Πεζούς και ΑμεΑ

Φάση Γ. Αξιολόγηση Προσβασιμότητας

Φάση Δ. Προτάσεις και Προκαταρκτικές Μελέτες για την Ενίσχυση της Προσβασιμότητας