Η καθαριότητα και η ασφάλεια του Δήμου μας είναι υπόθεση όλων μας. Οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών καθώς και η συνεχής καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την προστασία και την ασφάλεια του Δήμου μας.
Ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώνει τους πολίτες ότι πρέπει να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους πριν την έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (01 Μαΐου 2024) και να τα διατηρήσουν καθαρά μέχρι τη λήξη της (31 Οκτωβρίου 2024).
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 5075/2023: Οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:
α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Σύμφωνα με την 20/2023 πυροσβεστική διάταξη ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξης τους από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου μας τα προϊόντα καθαρισμού, δηλαδή φύλλα, ξερά άνθη, γκαζόν, υπόλοιπα κοπής δέντρων και θάμνων, κλαδιά κ.λπ. ΔΕΝ παραλαμβάνονται από το σύστημα αποκομιδής του Δήμου αλλά οι δημότες δημιουργοί τους οφείλουν είτε α) να τα διαχειριστούν οι ίδιοι μέσα στον κήπο ή κτήμα τους (κομποστοποίηση) είτε β) να τα μεταφέρουν στους συνοικιακούς κομποστοποιητές, που τοποθετεί ο Δήμος, κατά το μέρος εκείνο που μπορεί να κομποστοποιηθεί εκεί, είτε γ) να τα μεταφέρουν με δικά τους μέσα και ευθύνη και να τα εναποθέσουν σε χώρους που έχει υποδείξει ο Δήμος.