Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Προσλήψεις στο Δημόσιο με… πανελλαδικές εξετάσεις

Με σημαντικές αλλαγές έρχεται τον προσεχή Μάρτιο ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο διαγωνισμός για πρώτη φορά θα είναι μία ενιαία, υποχρεωτική γραπτή διαδικασία, τύπου πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία θα υποβάλλονται όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις στο Δημόσιο. Είναι ενδεικτικό πως με τη διαδικασία προσλήψεων που ακολουθείται σήμερα λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων στο Δημόσιο καλυπτόταν μέσω γραπτής διαδικασίας. Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορά τη διαδικασία διεξαγωγής του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζει η διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου, και αυτό γιατί μέχρι πρότινος κάθε φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό, η οποία συνδεόταν πάντα με τη συγκεκριμένη θέση και τον συγκεκριμένο φορέα.

Καινοτομία

Η… καινοτομία του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι πλέον θα εκδίδεται μία και μόνο πρόσκληση, η οποία θα αφορά ευρύτερες κατηγορίες, χωρίς, δηλαδή, να είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθούν οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση που επιτύχουν στον διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα δημιουργείται μία δεξαμενή υποψηφίων οι οποίοι θα αξιοποιηθούν όταν προκύψει θέση, με βάση πάντα τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού και της μοριοδότησης, από την οποία οι φορείς θα μπορούν να αντλούν προσωπικό χωρίς τις καθυστερήσεις που εμφάνιζε η σημερινή διαδικασία προσλήψεων. Σε αυτή τη δεξαμενή δε, θα βρίσκονται σε… αναμονή επιτυχόντες αποκλειστικά Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ετσι, για παράδειγμα, η πρόσκληση, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης, θα λέει όποιος ΠΕ μηχανικός ενδιαφέρεται να καταλάβει θέση του Δημοσίου, να έρθει να συμμετάσχει στον γραπτό διαγωνισμό, χωρίς απαραίτητα να είναι ταυτοποιημένο το πού θα αξιοποιηθούν και πού θα προσληφθούν τη χρονική στιγμή της εκδόσεως της πρόσκλησης. «Επιταχύνουμε με καταλυτικό τρόπο τη διαδικασία των προσλήψεων» τόνισε.

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να εκδοθεί η πρόσκληση για τον διαγωνισμό μέσα στον μήνα και να διεξαχθεί έως τον Μάρτιο. Μάλιστα, στην πρόσκληση θα συμπεριληφθεί τόσο ο προγραμματισμός του 2022 όσο και του 2023, με στόχο το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς να έχουν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις για τα δύο αυτά έτη, κάτι που, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, θα έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά στον χρονοπρογραμματισμό προσλήψεων.

Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου αποτελεί η ψηφιοποιημένη γραπτή διαδικασία, με ηλεκτρονικά δηλαδή μέσα και σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται. Αξίζει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχει ήδη κάνει πρεμιέρα, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πέρυσι, στη διεξαγωγή των νέων εξετάσεων απόκτησης ιθαγένειας.

Γνώσεις και δεξιότητες

Υπενθυμίζεται πως ο γραπτός διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη: Την εξέταση γνώσεων, όπου οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στις ευρύτερες κατηγορίες που θα περιλαμβάνει η πρόσκληση, καθώς και τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, οι οποίες στόχο έχουν να σκιαγραφήσουν το εργασιακό προφίλ κάθε υποψηφίου. Ετσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, στη δεύτερη αυτή κατηγορία δοκιμασιών μπορεί να περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων τεστ αριθμητικού συλλογισμού, δοκιμασία προσαρμογής σε εργασιακό περιβάλλον, ενσωμάτωσης σε ομάδα αλλά και αφαιρετικής ικανότητας.

Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει το πώς θα γίνονται οι συνεντεύξεις υποψηφίων. Οπως αρχικά είχε ξεκαθαριστεί, πρόκειται για πρόσθετη διαδικασία και για ειδικές μόνο περιπτώσεις θέσεων, όπως είναι το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, ή για περιπτώσεις που η κύρια εργασία συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια ζωής προσώπων, όπως είναι για παράδειγμα η θέση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Από τη στιγμή, όμως, που το υπουργείο Εσωτερικών προάγει την επιλογή της «δεξαμενής υποψηφίων» μένει να διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα διεξάγονται οι συνεντεύξεις.

πηγη:tanea.gr