Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 στην έδρα της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π. και Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Δυτ. Αττικής Κων/νος Μαρiνάκος , ο Αντιπρόεδρος του Τ.Ο.Π. και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Πολλάλης και ο συνεργάτης του Τ.Ο.Π. σε θέματα προβολής και προώθησης Ανδρέας Μπάκας (AllAboutPeloponnisos).
Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία αναφορά στα αναπτυξιακά έργα που είναι σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο καθοριστικής σημασίας για την στήριξη του τουρισμού και για τις από κοινού δράσεις σε θέματα προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος που μπορούν να αναπτυχθούν για το 2022 μεταξύ των δύο φορέων.
Επιπλέον, με αφορμή την υπογραφή του σχετικού μνημονίου κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας με τη Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) αλλά και της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΔΕΘ Helexpo και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην Μεγαλόπολη ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου πρότεινε, πέραν του προβλεπόμενου στην αρχική μελέτη Πολυχώρου στον οποίον πρόκειται να φιλοξενούνται επιχειρηματικές συναντήσεις, επιχειρηματικά συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και ποικιλόμορφα πολιτισμικά γεγονότα, την δέσμευση ειδικού χώρου για την λειτουργία μόνιμης Διεθνούς Έκθεσης Ειδικών και Θεματικών Μορφών Τουρισμού, πρόταση την οποία τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού απεδέχθησαν με ενθουσιασμό και θα προβούν σε ενέργειες ένταξής της στην υπό εξέλιξη μελέτη.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π. κ. Κων/νος Μαρινάκος επεσήμανε ότι «η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία ενός μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου Διεθνούς Ενδιαφέροντος με αντικείμενο το θεματικό τουριστικό προϊόν και απώτερο στόχο το κλείσιμο σημαντικών τουριστικών συμφωνιών και άμεσων πωλήσεων, ενώ στους εκθέτες θα περιλαμβάνονται τουριστικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια, μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρείες τροφίμων και ποτών, εταιρίες άθλησης και περιπέτειας , φορείς που σχετίζονται με τις ειδικές μορφές τουρισμού και τον εναλλακτικό τουρισμό αλλά και φορείς που θα προβάλλουν και θα αναδεικνύουν την φυσική και ιστορική κληρονομιά, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τα παραδοσιακά προϊόντα των προορισμών. Η θέσπιση ενός μόνιμου Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ειδικών και Θεματικών Μορφών Τουρισμού στην Μεγαλόπολη, θα βοηθήσει στην ανάδειξη του θεματικού τουριστικού προϊόντος της χώρας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος με βάση τις νέες τάσεις ταξιδιού που έχουν διαμορφωθεί στην μετά covid-19 εποχή, στην ενίσχυση της εθνικής στρατηγικής για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τουρισμό 365 ημέρες στην Ελλάδα και στην βιώσιμη αναπτυξιακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης στη νέα εποχή. Επιπλέον η στρατηγική συνεργασία με τον επίσημο εθνικό εκθεσιακό φορέα (ΔΕΘ Helexpo) θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση του γενικού παραγωγικού προτύπου της περιοχής με σημαντικά αναπτυξιακά και υπερτοπικά οφέλη».