Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες αλλαγές έρχονται

Aλλαγές στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και παροχή κινήτρων για την επίσπευση της εφαρμογής του από τις επιχειρήσεις, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση της ανάρτησης στην «Εργάνη» μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών ως κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα

Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα «Εργάνη».

Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι  η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι τα όποια κίνητρα θα αφορούν την εθελοντική εφαρμογή, πριν από την υποχρεωτική.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωτική. Αλλά η εφαρμογή της απαιτεί χρόνο και προσαρμογή των επιχειρηματικών κλάδων στην νέα πραγματικότητα.

Για το λόγο αυτό, στο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα θεσπίζονται κίνητρα – κυρίως γραφειοκρατικού τύπου – για τις επιχειρήσεις που προχωρούν εθελοντικά στην εφαρμογή της κάρτας, πριν ακόμη έλθει η σειρά τους.
Υπενθυμίζεται πως έως τώρα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε σούπερ μάρκετς, τράπεζες, εταιρείες σεκιούριτι και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την εφαρμογή της κάρτας στους εξής κλάδους το αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Μεταφορικές τέως ΔΕΚΟ
  • Ενεργειακές τέως ΔΕΚΟ
  • Βιομηχανίες
  • Εστίαση
  • Τουρισμός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, μαζί και στο δημόσιο, έως το 2027.

πηγη ot.gr