Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

“Η εικόνα ως πηγή για την Ιστορία: από την έρευνα στην εκπαίδευση. Η περίπτωση της τοπικής μεσσηνιακής ιστορίας” – Ημερίδα στο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος TransMonEA και των δράσεων του Ομίλου Ιστορίας του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας, διενεργείται ημερίδα με τίτλο: Η εικόνα ως πηγή για την Ιστορία: από την έρευνα στην εκπαίδευση. Η περίπτωση της τοπικής μεσσηνιακής ιστορίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18η Μαΐου 2022 και ώρα 15.00 -18.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας.

H ημερίδα εντάσσεται στις εργασίες διάχυσης του Ερευνητικού Προγράμματος : «Διακρατικές νομισματικές και οικονομικές εναλλαγές στην πολιτική του Μεσοπολέμου. Η ελληνική κρίση της δεκαετίας του 1930 σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», TransMonEA και στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ομίλου Ιστορίας του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας.

Η εικόνα ως πηγή για την Ιστορία: Από την έρευνα στην εκπαίδευση.  Η περίπτωση της τοπικής µεσσηνιακής ιστορίας

Αίθουσα Εκδηλώσεων Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας 18-5-2022, 15.00-18.00

Η ημερίδα αποτελεί οργάνωση  του Ερευνητικού προγράμματος: «Διακρατικές νοµισµατικές και οικονοµικές εναλλαγές στην πολιτική του Μεσοπολέµου. Η ελληνική κρίση της δεκαετίας του 1930 σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», TransMonEA, Ακαδηµία Αθηνών, ΕΛΙΔΕΚ.

Επιστηµονική Υπεύθυνος: Κατερίνα Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισµού/ Ακαδηµία Αθηνών.

Όµιλος Ιστορίας Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας «Όψεις της Νεότερης Ιστορίας της Μεσσηνίας 1900-1940: Από την ακµή στην κρίση».  Υπεύθυνος προγράµµατος: Δρ. Γιάννης Καρακατσιάνης

Πρόγραµµα

15:00   ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

Μαρία Ξέστερνου, Πρόεδρος περιφερειακής Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων & Πειραµατικών Σχολείων, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.

Ελένη Βολονάκη, Πρόεδρος του Επιστηµονικού Εποπτικού Συµβουλίου Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. 

Κατερίνα Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισµού/Ακαδηµία Αθηνών, Επιστηµονική Υπεύθυνος, TransMonEA, Ακαδηµία Αθηνών, ΕΛΙΔΕΚ.

Παρέλαση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κυπαρισσίας, 1939. Χρήστος Αλειφέρης, ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Μεσσηνίας

Παρέλαση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κυπαρισσίας, 1939. Χρήστος Αλειφέρης, ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μεσσηνίας

 

Εισαγωγική παρουσίαση, Γιάννης Καρακατσιάνης – Κατερίνα Μπρέγιαννη 

15: 30   ΟΜΙΛΙΕΣ: 

Κατερίνα Μπρέγιαννη

Απεικονιστικές πηγές στην Ιστορία: Ερωτήµατα και µέθοδοι

Γιάννης Καρακατσιάνης, Δρ. Νεότερης Ιστορίας Η εικόνα στη διδασκαλία της Νεότερης Ιστορίας στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Ο Όµιλος Ιστορίας του Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας και η Καλαµάτα του Μεσοπολέµου

Παναγιώτης Πετρόπουλος, Υπεύθυνος Σχολικού Επαγγελµατικού Προσανατολισµού Διεύθυνσης Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας: H εξοικείωση των µαθητών µε την έρευνα ως προς τον επαγγελµατικό προσανατολισµό και η έννοια της διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσµάτων: το παράδειγµα του Ερευνητικού Προγράµµατος TransMonEA

Μανόλης Αρκολάκης, Ερευνητής TransMonEA Project, Ακαδηµία Αθηνών και Διδάσκων ΕΑΠ Οπτικές αναπαραστάσεις του αγροτικού χώρου κατά τον Μεσοπόλεµο [η οµιλία εντάσσεται στο Ερευνητικό Σεµινάριο TransMonEA, 3ος

Θεµατικός Κύκλος 2022/2023

Γιάννης Παπαποστόλου, MSc Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ: Οπτικοποίηση εκπαιδευτικού υλικού κατά τη διδασκαλία της Ιστορίας: Παραδείγµατα από το εγχειρίδιο διδασκαλίας της Ιστορίας Κατεύθυνσης

17:00   Γενική συζήτηση: 

Η Ιστορία και η πόλη. Οι ιστορίες της πόλης 

Συµµετέχουν ως οµιλητές, ο συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης και ο Κυριάκος Μαυροειδέας ως εκπρόσωπος του Οµίλου Προφορικής Ιστορίας Μεσσηνίας. 

Η ενσωµάτωση της µαθησιακής διαδικασίας από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συµµετέχουν µε παρεµβάσεις ο Υποδιευθυντής του Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας και υπεύθυνος του Οµίλου Ροµποτικής, κ. Αλέξανδρος Καραβλίδης, σχετικά µε τη συνεργασία των Οµίλων Ροµποτικής και Ιστορίας, οι µαθήτριες και οι µαθητές του Οµίλου Ιστορίας του Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας για την εµπειρία τους στον Όµιλο και εκπρόσωπος του Συνδέσµου Φιλολόγων Μεσσηνίας αναφορικά µε τη σηµασία της εικόνας στη διδακτική του µαθήµατος της Ιστορίας.

Κατά την ηµερίδα θα ακουστούν µουσικά κοµµάτια από βιολοντσέλο από το µαθητή του Οµίλου Ιστορίας του Πειραµατικού Γυµνασίου Αλέξανδρο Μαρκόπουλο.

Θα αποδοθούν βεβαιώσεις κατάρτισης στους µαθητές του Οµίλου Ιστορίας του Πειραµατικού Γυµνασίου Καλαµάτας.

Δεύτεροι Παμπελοποννησιακοί Αγώνες Στίβου, 1938. Χρήστος Αλειφέρης, ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μεσσηνίας.