Κυριακή
13
Ιούλιος
TOP

Real Estate: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση 2.088 ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων – Τα σημαντικά προβλήματα

Τον δρόμο για την αξιοποίηση πάνω από 2.000 ακίνητα, ειδικότερα 2.088 assets, των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί να «ανοίξει» το αρμόδιο Υπουργείο Ενικής Άμυνας. Ηδη, όπως και προ ημερών αναφέραμε, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 18 Ιουλίου το σχετικό σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το insider.gr έχει αναφερθεί ήδη στην περίφημη «Ατζέντα 2030» του υπουργείου,, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της σύστασης ενός ενιαίου ταμείου διαχείρισής της, του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συγχωνεύει τα προϋφιστάμενα ταμεία των τριών κλάδων. Ευρύτερα, πάντως, το Υπουργείο, εκτός από την τακτοποίηση – αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου του, σχεδιάζει να καταρτίσει ένα δεκαετές σχέδιο δράσεων για την αποτελεσματική κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα assets και τα προβλήματα

Όπως έχουμε αναφέρει, από το σύνολο των 2.088 ακινήτων, 1.304 κρίνονται επιχειρησιακά αναγκαία, 764 μη επιχειρησιακά αναγκαία, 211 προβληματικά, 29 είναι δωρεάν παραχωρημένα, ενώ 218 είναι αξιοποιημένα και 326 προς αξιοποίηση.

Προφανώς, οι κινήσεις του υπουργείου επιχειρούν να δώσουν λύσει, στο μέτρο του δυνατού, σε σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως η ελιπής αποτύπωση ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ., η απουσία μητρώου ακίνητης περιουσίας – αδυναμία εποπτείας / προστασίας / αξιοποίησης, ο μεγάλος αριθμός αναξιοποίητων ακινήτων εξαιτίας αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αδυναμία καταχώρησης στο Κτηματολόγιο ελλείψει σαφών τίτλων, ο κατακερματισμός, η απουσία ενιαίας αποτύπωσης και παρωχημένου θεσμικού πλαισίου, η έλλειψη στρατηγικής, τεχνογνωσίας και σταθερού προσωπικού κ.α.. Επίσης, Ένα άλλο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στη διαδικασία πολεοδόμησης πρώην στρατοπέδων και λόγω αδυναμίας ή απροθυμίας τοπικών Δήμων να υλοποιήσουν τους όρους παραχώρησης.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ