Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Σαρώνουν οι απάτες ΦΠΑ τύπου «καρουζέλ» – Πώς λειτουργεί το κύκλωμα – Σαφάρι ΑΑΔΕ

Tαχύτερο εντοπισμό «εξαφανισμένων» εμπόρων και απενεργοποίηση τουλάχιστον 115 ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θέτει ως ετήσιο στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο φετινό επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός  θα ερευνήσει εκατοντάδες υποθέσεις για απάτη ΦΠΑ, αξιοποιώντας στοιχεία από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών, του οποίου κύριος σκοπός είναι η επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για περιπτώσεις απάτης τύπου «καρουζέλ», στις οποίες εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη στην εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Από το 2016 εντοπίστηκαν 713 «εξαφανισμένοι» έμποροι

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 713 «εξαφανισμένοι» έμποροι, για τους οποίους οι φορολογικές Αρχές μπλόκαραν τον ΑΦΜ τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό απάτης στον ΦΠΑ, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, το κόστος της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ στη χώρα μας ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ ή στο 19,7% των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ.

Το 2022 «πάγωσαν» δεκάδες ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από την ΑΑΔΕ, με το ποσοστό της παραβατικότητας στους συγκεκριμένους ελέγχους να ξεπερνά το 80%. Αφορούσαν υποθέσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» και απάτες τύπου «καρουζέλ», δηλαδή για κυκλώματα που πραγματοποιούν εικονικές συναλλαγές (εισαγωγές και εξαγωγές)  με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, με στόχο την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ αλλά και τη διεκδίκηση επιστροφής που δεν έχει καταβληθεί.

Το 2022 προέκυψαν 147 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων, που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ (έναντι ετήσιου στόχου 120) και ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ. Κατά το 2022, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν σε 28,32 εκατ. €

Από τη διενέργεια των ερευνών το 2021 προέκυψαν 139 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων, που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ (έναντι ετήσιου στόχου 90) και ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ.

Ακόμη κατά το 2021, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν, κατά μέσο όρο, σε 0,27 εκατ. ευρώ ανά εξαφανισμένο έμπορο.

Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

Συνήθως, οι λεγόμενοι «εξαφανισμένοι έμποροι» εισάγουν αγαθά από τρίτη χώρα, τα οποία ξεκινούν ένα κύκλο σε διάφορες εταιρείες εντός της ΕΕ. Με τη μέθοδο «καρουζέλ» τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ ενώ δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, συνεπώς ούτε και ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι, μεταφέρουν προϊόντα από μια εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει στις τσέπες του κυκλώματος.

Απενεργοποίηση ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

  • Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη.
  • Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.
  • Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
  • Διαπιστώνονται ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.
  • Μετά από έλεγχο διαπιστώνεται απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Οι φορολογούμενοι που χάνουν τον ΑΦΜ τους δεν μπορούν:

  • Να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
  • Να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
  • Να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  • Να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
  • Να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων.
  • Να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
  • Να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
  • Να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
  • Να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου)

πηγη imerisia.gr