Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Σχολεία: Καμία απόφαση προς το παρόν για τους μαθητές που απουσιάζουν εξαιτίας των αρνητών γονιών

Δεκάδες τα παιδιά που δεν φοιτούν στο σχολείο εξαιτίας των γονιών τους-Τι είπε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή για τις απουσίες των μαθητών. Για τις απουσίες των μαθητών, τους οποίους εμπόδιζαν οι αρνητές γονείς τους να πάνε στο σχολείο μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια σχετική απόφαση.

 «Ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα. Είναι ο αριθμός που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη γιατί δεν έχει καλύψει την ύλη. Το υπουργείο δεν έχει μια απόφαση γι’ αυτό. Είναι μιας τάξεως θέμα και πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά θα χάσουν την χρονιά τους και είναι μιας άλλης τάξεως θέμα το να προχωρήσει ένα παιδί στην επόμενη βαθμίδα χωρίς να έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης. Είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει αβασάνιστα» δήλωσε η υφυπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αρνητές γονείς: Αντιμέτωποι με την αφαίρεση της γονικής μέριμνας

Αντιμέτωποι με αφαίρεση της γονικής μέριμνας και ποινική τιμωρία αναμένεται να βρεθούν οι γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή, είναι Τι 

«Για τα παιδιά που δεν φοιτούν αυτή την στιγμή λόγω των γονιών τους που δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είναι μερικές δεκάδες, το Υπουργείο έχει μια διαδικασία, λόγω της αυτονομίας της σχολικής μονάδας. Ο διευθυντής εγγράφως ενημερώνει τους γονείς, εν συνεχεία αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείταιη γονική μέριμνα» είπε.

«Επειδή με τις τροποποιήσεις που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργήθηκε το πταίσμα, το Υπουργείο μας, η κ. Κεραμέως και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, από κοινού ανέλαβαν μια πρωτοβουλία και ήδη επεξεργάζονται την διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι είναι ένα ελαφρύ πλημμέλημα ώστε και αυτό το νομικό κενό να καλυφθεί. Μείζονα σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά να διδαχθούν, είναι και δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Άρα πέρα από την διάσταση που θα έχει η πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από γονείς ή κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στερώντας τους αυτό το δικαίωμα, θα έχει πια και την ποινική τιμωρία» πρόσθεσε.

Τα μέτρα για το bullying

Για το bullying στο περιβάλλον της σχολικής κοινότητας, η Ζέττα Μακρή επισήμανε ότι το υπουργείο έχει λάβει μέτρα, μεταξύ αυτών, υπάρχει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπάρχει ειδικός εκπαιδευτικός για το bullying, υπάρχει συνεννόηση με την σχολική κοινότητα, με τον σύλλογο διδασκόντων, με τους γονείς και με τα παιδιά που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

«Ευτυχώς δεν είναι ένα φαινόμενο τόσο εκτεταμένο όσο σε άλλες χώρες, γι’ αυτό το Υπουργείο φροντίζει αυτά τα μεμονωμένα απολύτως καταδικαστέα φαινόμενα, να μην επεκταθούν, να μην γίνουν κανόνας, να είναι μια θλιβερή εξαίρεση, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι» υπογράμμισε.

Η Ζ. Μακρή σημείωσε πως ενδεχομένως οι συνθήκες της πανδημίας να επιτείνουν τέτοια φαινόμενα, ωστόσο σε είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολλαπλά και εν τη γενέσει του.

«Τα εργαστήρια δεξιοτήτων εφαρμόζονται φέτος καθολικά σε όλη την χώρα και είναι βιωματικός τρόπος διδασκαλίας ορισμένων θεματικών ενοτήτων, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οδική ασφάλεια, όλα αυτά επειδή ακριβώς διδάσκονται από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο, θα βοηθήσουν στο να ενημερωθούν τα παιδιά από ήδη εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς για θέματα που άπτονται και επί αυτού του φαινομένου» κατέληξε.

πηγη