Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Σε… κινούμενη άμμο το πολιτικό σκηνικό – Η βουλή των «9» και η αποξένωση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα (video)

Σε… αρένα με πολλούς «μονομάχους» εξελίσσεται η Ελληνική Βουλή αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οδεύει σε νέο κατακερματισμό με τις μετρήσεις να θέλουν την νέα μοιρασιά στα εννέα, συμπεριλαμβάνοντας Στέφανο Κασσελάκη και Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ο κατακερματισμός αυτός ωστόσο έχει τη σημασία του, όπως σημείωσε η Μαρία Καρακλιούμη λέγοντας πως «στην ελληνική πολιτική σκηνή περάσαμε από τον ισχνό διπολισμό στο κυρίαρχο κόμμα που είχαμε το 2019 και το 2023 στις εκλογές που ήταν πρώτη η Νέα Δημοκρατία με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα και τώρα πάει στην απόλυτη ρευστότητα. Ιδιαιτέρως τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έδειξαν αυτή την απόλυτη ρευστότητα».

Κι αυτό διότι όπως εξήγησε η πολιτική αναλύτρια «δεν υπάρχει συλλογικό αφήγημα. Γιατί έχει υποχωρήσει η πολιτική έναντι της διαχείρισης» τούτο σημαίνει πως πλέον οι πολίτες σκέφτονται διαφορετικά όταν μιλούν για την πολιτική «Τα τελευταία χρόνια πολίτες δεν εμπνέονται από κάποιον πολιτικό και λένε θα ψηφίσω στο τάδε κόμμα(…) σκέφτονται ποιος θα είναι το μικρότερο κακό για εκείνους, ποιος είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα! Και όσο η χώρα δεν έχει συλλογικό αφήγημα τόσο οι πολίτες θα συνεχίσουμε να ιδιωτεύουμε, θα σκεφτόμαστε το δικό μας μικρόκοσμο και δεν θα δίνουμε ψήφο για κάτι πιο μεγάλο».

Πλέον το παιχνίδι παίζεται με όρους επικοινωνιακούς κι όποιος κρατά την «μπαγκέτα της επικοινωνίας διαχείρισης(…) δημιουργεί και τις εντυπώσεις».

Η κουβέντα περί βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και δεδομένων για τη χώρα, περί εισόδου στις αγορές, περί πιστοληπτικής βαθμίδας «μας αρέσει ως γενική θεώρηση» στο δια ταύτα όμως για τους πολίτες αυτό που μετράει είναι πως οι μισθοί δεν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και το επίπεδο διαβίωσής τους έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή που αυτό που επιβεβαιώνεται σε κάθε μέτρηση και κάλπη είναι πως οι πολίτες έχουν αποξενωθεί από την πολιτική.

Η αποξένωση του πολίτη από τις κάλπες, η όλη απογοήτευση από πρόσωπα, μέτρα, διαχείριση καταστάσεων και το επικοινωνιακό παιχνίδι για την Ελλάδα «θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακερματισμένη ψήφο. Φυγόκεντρες τάσεις από αυτά που παραδοσιακά λέγαμε μεγάλα κόμματα εν προκειμένω τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΖΙΖΑ, ούτως ή άλλος, έχει διαλυθεί, και θα έλεγα ότι στα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτό που ξεκινάει με καλύτερη αφετηρία σε αυτή τη φάση είναι το ΠΑΣΟΚ» με την Καραλκιούμη να σημειώνει πως ακόμα δεν είναι ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελου, δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τον κόμμα του Κασσελάκη ενώ και η Νέα Αριστερά από τις μετρήσεις δεν είναι φαίνεται να καρπώνεται κάποιο ποσοστό.

Κυρίαρχη παραμένει η πρόταση του κανένα! Κάτι που κρούει καμπανάκι για την πολιτική και τους πολιτικούς της χώρας αφού αποδεικνύεται πως «οι πολίτες αποξενώνονται από το πολιτικό σύστημα και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.(…) Και βέβαια, εδώ έχει να κάνει και με τις αρρυθμίες της κυβέρνησης γιατί μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη, αλλά ξεκινάει από πολύ μικρά ποσοστά.»