Τρίτη
21
Ιανουάριος
TOP

Σολτς: Επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση του πλαισίου ευρωπαϊκού ασύλου

Πιεστικά αναγκαία θεωρεί ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου μετά την τραγωδία του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Στην ερώτηση της ΕΡΤ, εάν η γερμανική κυβέρνηση βλέπει κάποια ευθύνη της ΕΕ στην τραγωδία εξαιτίας των πολιτικών για το άσυλο και τη μετανάστευση που ακολουθεί, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωπος του καγκελαρίου, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ απάντησε:

«Πρόκειται για ένα τρομακτικό δυστύχημα, και λυπούμαστε βαθύτατα για την τραγωδία νοτιοδυτικά της Ελλάδας με πολλούς πνιγμένους, τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους πολλούς αγνοούμενους», είπε ο Μπίχνερ για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς το βράδυ της Πέμπτης και στην προτροπή του «να αναληφθεί κάθε ενέργεια, ώστε οι άνθρωποι να μην παίρνουν τις επικίνδυνες διαδρομές. Αυτό θα γίνει μέσω της ανάπτυξης ενός κοινού συστήματος αλληλεγγύης στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».

Ο Μπίχνερ σημείωσε ότι στη χθεσινή διαβούλευση του Καγκελάριου Σολτς με τους τοπικούς πρωθυπουργούς της Γερμανίας «χαιρετίστηκε ομόθυμα το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Η μεταρρύθμιση του κοινού, ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο είναι πιεστικά απαραίτητη. Χαιρετίστηκε επίσης, ότι μετά από πολλά χρόνια, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, επέτυχε έναν συμβιβασμό στην Ευρώπη, ο οποίος κατοχυρώνει την αρχή της αλληλεγγύης, αποδεκτή από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

Για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος, Κρίστιαν Βάγκνερ, μίλησε επίσης για τρομακτικό δυστύχημα, η πλήρης διάσταση του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες αγνοούμενους. «Μετά από ένα τέτοιο δυστύχημα θα πρέπει να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια, και ποιες ακριβώς ενέργειες έγιναν για να αποτραπεί το ναυάγιο. Αυτό είναι φυσικά υπόθεση των ελληνικών αρχών σε συνεργασία με την υπηρεσία της ΕΕ για την προστασία των συνόρων».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε στην ερώτηση της ΕΡΤ με τη δήλωση της υπουργού, Νάνσι Φέζερ, ότι είναι συγκλονισμένη από το ναυάγιο, τονίζοντας «την ανάγκη νόμιμων οδών μετανάστευσης και σύναψης συμφωνιών που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς με σαφή κριτήρια, καταστρέφεται επίσης το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων, οι οποίοι μεταφέρουν ανθρώπους στην ΕΕ μέσω επικίνδυνων για τη ζωή τους διαδρομών».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κράτη της ΕΕ στη Μεσόγειο και, με αλληλεγγύη, να δεχόμαστε ανθρώπους που έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός,

ότι έχουμε πλέον συμφωνήσει σε έναν μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Μέχρι να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης».

Στην ερώτηση της ΕΡΤ, εάν αυτή η προσφορά της Γερμανίας ισχύει και για τη περίπτωση των ναυαγών προσφύγων ανοιχτά της Πύλου, και εάν υπήρξε επ΄αυτού σχετική επαφή με τις ελληνικές αρχές, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών περιορίστηκε να πει ότι «αυτή η προσφορά ισχύει γενικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Γιώργος Παππάς

πηγη ertnews.gr