Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

SOS εκπέμπουν οι έμποροι – Στο ναδίρ η ρευστότητα, υποτονικοί οι τζίροι!

Ακρίβεια, ενεργειακό κόστος, υποτονικοί τζίροι και ανύπαρκτη ρευστότητα είναι τα προβλήματα με τα οποία καλούνται να τα βγάλουν πέρα οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου στην Αθήνα οποίοι παλεύουν για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Τα προβλήματα περιγράφει στο Σin ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για το β΄εξάμηνο του έτους προσδοκώντας αφενός να τελειώσουν τα γεγονότα που έχουν προκαλέσει αστάθεια στη γειτονιά μας κι αφετέρου την κυβερνητική στήριξη.

Όπως λέει, είναι αναγκαίο να γίνει αποδεκτό το αίτημα για εξόφληση όλων των χρεών -χωρίς διακρίσεις- σε 120 δόσεις προκειμένου οι επιχειρηματίες να μείνουν οικονομικά ενεργοί

Επιπλέον ερωτηθείς σχετικά εκφράζει ανησυχία για τον περιορισμό της κατανάλωσης εφόσον η ακρίβεια συνεχιστεί, υποστηρίζει ωστόσο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν περάσει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό στους καταναλωτές σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη στην Έλλη Κομνηνού:

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση πάνω από 20% είδε στον κύκλο εργασιών το λιανεμπόριο τον Μάρτιο. Στον αντίποδα, όμως σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ στελέχη του κλάδου αναμένουν μείωση των πωλήσεων το β΄εξάμηνο. Θέλετε να μας δώσετε μια εικόνα της αγοράς και ποιες είναι οι προοπτικές κατά τη γνώμη σας;

Θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση του Δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών από την ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο του λιανεμπορίου εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, καυσίμων και τροφίμων, που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τον Ιανουάριο έδειξε πτώση 11,2% . Θεωρούμε ότι το α΄ τρίμηνο με δυσκολία θα φτάσει τα επίπεδα αυτού του τελευταίου της κανονικότητας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Μάρτιος ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας για το λιανεμπόριο, αρκετοί συνάδελφοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον δυσκολότερο μήνα όλων των εποχών, ενώ τον Απρίλιο που ξεκίνησε η εορταστική περίοδος τα πράγματα έδειξαν να βελτιώνονται. Ευελπιστούμε ότι το β΄ εξάμηνο δεν θα είναι κακό, εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε αρνητικές προβλέψεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η φασαρία που υπάρχει στη γειτονιά μας, ότι θα δημιουργηθεί ένα αισιόδοξο περιβάλλον και ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν θετικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον το ενεργειακό πρόβλημα παραμείνει και η ακρίβεια συνεχίζει να βαραίνει τα πορτοφόλια των καταναλωτών, προφανώς οι τζίροι θα είναι μειωμένοι.

Ο τουρισμός ο οποίος αναμένεται να έχει δυναμική απόδοση φέτος αναμένεται να δώσει και σε εσάς κάποια ανάσα;

Μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρισμός κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, η Αθήνα δείχνει ότι γεμίζει. Πρέπει όμως να δούμε και το εισπρακτικό κομμάτι αυτού του κόσμου που μας επισκέπτεται. Γιατί δεν αρκεί μόνο να έρχεται κόσμος, πρέπει και να μπορεί να ξοδέψει. Θεωρούμε ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει και την αγορά της Αθήνας, όπως και την αγορά όλης της χώρας.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το κόστος παραγωγής να σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ όλο αυτό μετακυλίεται και στα ράφια, δηλαδή οι έμποροι έχουν προβεί σε μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα;

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον προηγούμενο μήνα που ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10%, αν δούμε τις επιδράσεις ανά κλάδο δεν έχει επιδράσει καθόλου στο λιανεμπόριο, αν σκεφτούμε ότι κλάδοι όπως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά επιβάρυναν τον δείκτη μόνο κατά 4% περίπου ή η ένδυση/υπόδηση κατά περίπου 1%. Αν σκεφτούμε ότι η ακρίβεια καλπάζει με ρυθμούς στο 10% και η ένδυση/υπόδηση αυξάνει τα προϊόντα της μόνο κατά 1% τι τεράστια προσπάθεια καταβάλλουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, πόσο πετυχημένη είναι αυτή η προσπάθεια και πόση ανάγκη έχουν από στήριξη για να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια.

Η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έδειξε μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Πιστεύετε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής που ήδη παρουσιάζεται θα πλήξει σημαντικά το λιανεμπόριο;

Εφόσον δεν υπάρξουν παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις αυτό είναι σίγουρο.Περιμένουμε την παρέμβαση της απορρόφησης του ενεργειακού κόστους, της ΔΕΗ δηλαδή η οποία φαίνεται ότι θα είναι μια θετική παρέμβαση και θα απορροφήσει πάνω από το 80% της αύξησης. Εάν αυτό συνδυαστεί και με μια απορρόφηση στο κόστος των καυσίμων, των μεταφορικών δηλαδή, τότε μπορεί να είναι λίγο καλύτερη, εάν όχι τότε θα δούμε μειωμένα επίπεδα στην κατανάλωση σε κάθε κλάδο.

Αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, υπάρχουν κίνδυνοι λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: sofokleousin.gr