Παρασκευή
11
Απρίλιος
TOP

Σπουδαίο βήμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό της Πλαίσιο | Δ. Πτωχός: «Θεμέλιο ανάπτυξης» (video)

Πέρασαν… τόσα και τόσα χρόνια και πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρχίζει να αποκτά -ή πολύ πιο σωστά να κατακτά- τα αυτονόητα. Μια Περιφέρεια που κινείτο μέχρι σήμερα δίχως έναν συγκεκριμένο… μπούσουλα και δίχως έναν… συγκεκριμένο οδικό χάρτη προτεραιοτήτων. Σήμερα αυτό αλλάζει και η αλλαγή προέρχεται και από την εξασφάλιση όλου του πλαισίου που να καθορίζει σε κάθε επίπεδο τι και πως μπορεί να γίνει.

Τα όσα είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός μπορεί να έμοιαζαν λογικά και απλά, αλλά αυτά τα… λογικά και τα απλά, δεν είχαν γίνει πράξη. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η χθεσινή ημέρα είναι μια μεγάλη στιγμή. Και ένα σπουδαίο βήμα έγινε. Και αυτό έχει να κάνει με το ΦΕΚ που πήρε η Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού.

Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές πράξεις που φέρουν την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, του Υφυπουργού Νίκου Ταγαρά και φυσικά ολοκληρώνεται με αυτό τον τρόπο μια βασική στόχευση που κυνήγησε ο Δημήτρης Πτωχός από την πρώτη στιγμή.

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και εκείνη του Νοτίου Αιγαίου ήταν οι μόνες Περιφέρειες που δεν είχαν σύγχρονο χωροταξικό και έως τώρα βασίζονταν σε ότι διάσπαρτο υπήρχε!!! Επομένως η πράξη αυτή πέρα από ουσιαστική είναι και σημαντική καθώς καθορίζει τους όρους και όλο το πλαίσιο τόσο χωροταξικά όσο και αναπτυξιακά.

Δημήτρης Πτωχός: «Θεμέλιο ανάπτυξης η έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής, εγκρίθηκε και επίσημα η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μία από τις δύο τελευταίες της χώρας που παρέμεναν σε εκκρεμότητα, αποκτά πλέον ένα σύγχρονο και ισχυρό χωροταξικό εργαλείο. Το νέο Περιφερειακό Πλαίσιο αποτελεί βασική προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για την προώθηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μεγαλόπολης — έργου στρατηγικής σημασίας στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης — ενώ παράλληλα θέτει σαφείς κατευθύνσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαχείριση του χώρου και την υποστήριξη μεγάλων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς σε ολόκληρη την Περιφέρεια, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και η καινοτομία.

Η έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου ανοίγει τον δρόμο για την επιτάχυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή οργανωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Δ’ 186/10.04.2025) και είναι διαθέσιμη εδώ: ΦΕΚ Δ’ 186/10.04.2025. (https://search.et.gr/el/fek/?fekId=780010)

Δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς το μέλλον. Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο διαμορφώνει σταθερές βάσεις ανάπτυξης με σχέδιο, όραμα και προοπτική. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη για την αποτελεσματική συνεργασία. Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα να χτίζουμε το αύριο που αξίζει στην Περιφέρειά μας και στους ανθρώπους της».

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της τηλεόρασης BEST ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Ακίνητης Περιουσίας Σπύρος Τζινιέρης.

Στις 64 σελίδες περιγράφονται πολλά για τις Στρατηγικές Επιλογές Προτεραιότητας για την εξωστρεφή ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίες είναι συγκεντρωτικά οι εξής:

  1. Ολοκλήρωση Υποδομών Στρατηγικού Χαρακτήρα
  • Ολοκλήρωση Αυτοκινητοδρόμων (περιλαμβάνεται η χωροθέτηση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα μετά τον Πύργο)/Βελτίωση προσπελασιμότητας και εξασφάλιση βέλτιστων οδικών συνδέσεων των οικισμών κατά τον Ανατολικό Άξονα της Πελοποννήσου
  • Ανάδειξη Λιμένα Καλαμάτας σε Πύλη Εισόδου
  • Αναβάθμιση Αεροδρομίου Καλαμάτας
  • Μετατροπή Αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό
  • Ανάπτυξη – Αναβάθμιση υφιστάμενων – Ολοκλήρωση Σιδηροδρομικών Υποδομών και διασύνδεση με άλλα μεταφορικά μέσα
  • Υλοποίηση Συνδυασμένων Μεταφορών
  1. Ενίσχυση Εξωστρέφειας, διαπεριφερειακής και ενδοπεριφερειακής συνοχής
  1. Μεγέθυνση του ρόλου του πρωτογενούς τομέα
  • Καθορισμός/Προστασία Γεωργικής Γης Α’ Προτεραιότητας
  • Προώθηση Αρδευτικών Έργων/Φραγμάτων
  • Ενίσχυση Αγροτοδιατροφικού τομέα
  • Ενίσχυση κτηνοτροφικής δραστηριότητας (υλοποίηση κτηνοτροφικών ζωνών)
  1. Χωρική Οργάνωση Παραγωγικών Δραστηριοτήτων
  • Εξορθολογισμός χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων
  • Οργανωμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας: ναυτιλιακές, ενέργεια, μεταφορές – logistics
  1. Αξιοποίηση Ηλιακού και Αιολικού Δυναμικού
  2. Πολυμορφική Τουριστική Ανάπτυξη
  • Ενίσχυση της Πελοποννήσου ως αναγνωρίσιμου τουριστικού προορισμού, διεθνώς
  • Ενίσχυση της συμμετοχής του τουρισμού στο παραγόμενο περιφερειακό προϊόν και την απασχόληση
  • Εναλλακτικός Τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός, Καταδυτικά Πάρκα
  • Ενίσχυση και ανάδειξη του πολιτιστικού – αρχαιολογικού τουρισμού μέσω δικτύωσης των παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού βασισμένου στη μυθολογία.
  • Εναλλακτικός Τουρισμός βασισμένος στον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση σε προϊόντα ΠΟΠ. Αξιοποίηση και δικτύωση διαδρομών οίνου και ελιάς.
  1. Βιώσιμη Εκμετάλλευση Φυσικών Πόρων
  • Διασφάλιση αξιοποίησης ορυκτών στους οποίους η Πελοπόννησος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα: μάρμαρα, πέτρα.
  • Προστασία υδάτινων πόρων ως προς την υποβάθμιση και την εξάντληση.
  1. Υλοποίηση του ΠΧΠ από τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού
  • Παροχή κατευθύνσεων χωρικού σχεδιασμού προς τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ).
  1. Αναδιάρθρωση της παραγωγικής ενεργειακής δραστηριότητας και αξιοποίηση των εγγενών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για τη μετατροπή της σε καινοτόμο κέντρο παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας με διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.

Ακολούθως εξειδικεύονται αυτές οι επιλογές σε κάθε ενότητα και χώρο που διαμορφώνουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα και την κατεύθυνση και στις Περιφερειακές Ενότητες.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ