
Η ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου αναμένεται να αγγίξει τα 15,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2032, από 12,6 δισ. το 2025, σύμφωνα με μελέτη της Persistence Market Research. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,6%, ενώ η αυξημένη ζήτηση τροφοδοτείται κυρίως από την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και την προτίμηση των καταναλωτών για φυσικά και λειτουργικά τρόφιμα.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυριαρχεί στην αγορά λόγω της αγνότητας, της γεύσης και της υψηλής διατροφικής αξίας του. Οι χώρες του Νότου—Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα—παραμένουν οι πρωταγωνιστές της παραγωγής και των εξαγωγών, ενισχυόμενες από τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, τις αγροτικές συνεταιριστικές δομές και τις πολιτικές της Ε.Ε.
Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε βιολογικά, ψυχρής έκθλιψης και υψηλής φαινολικής σύνθεσης έλαια. Επίσης, οι αρωματισμένες εκδοχές, οι συσκευασίες με προστασία από την UV ακτινοβολία και η ιχνηλασιμότητα μέσω blockchain δημιουργούν νέες ευκαιρίες για διαφοροποίηση.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του olivenews.gr πατώντας εδώ