Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Στα ύψη ο πληθωρισμός και τον Μάιο

Διψήφια αύξηση, μεγαλύτερη από το 10,2% του Απριλίου, αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός για τον Μάιο, φτάνοντας όμως στο αποκορύφωμα του, αφού από τον Ιούνιο και μετά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή – όχι όμως απαραίτητα και οι τιμές – θα αρχίσουν να δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.

Σε επίπεδο ευρωπληθωρισμού, η Ελλάδα αναμένεται τον Μάιο να κινηθεί σε κατεύθυνση αντίθετη από τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση που γίνεται από την Ελλάδα είναι ότι αυτόν τον μήνα η χώρα θα καταγράψει εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή μεγαλύτερο από το 9,1% του Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή είναι περισσότερο τεχνική παρά ουσιαστική.

Οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο Εναρμονισμένος ΔτΚ αυξήθηκε πιο αργά απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ενδεικτικά, μπορούμε να θυμίσουμε ότι εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο του 2021 είχε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια θετικό πρόσημα μεταβολής στο 0,1%, ενώ η Γερμανία τον ίδιο μήνα είχε αύξηση 3,4%. Συνεπώς, και τον Μάιο οι φετινές υψηλές τιμές στην Ελλάδα θα συγκριθούν με τις περσινές χαμηλές τιμές. Η διαφορά θα είναι μια πολύ υψηλή αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: capital.gr