Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

«Στην Ελλάδα σπαταλάμε περισσότερα τρόφιμα από πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες»

Ειδικοί αναλύουν στην τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη και πού οφείλεται αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο.

Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μερίδες φαγητού πετιούνται κάθε ημέρα σε όλο τον πλανήτη. Το ετήσιο κόστος της σπατάλης τροφίμων εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Ταυτόχρονα, 783 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται ετησίως από την πείνα, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια είναι παιδιά. Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναδεικνύει ότι η σπατάλη τροφίμων μπορεί να αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, εντούτοις έχει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα: πετάμε τρόφιμα που κάποιοι άλλοι χρειάζονται. Άλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση του 2022, το 60% των τροφίμων πετιέται από το νοικοκυριά (60%) και ακολουθούν οι υπηρεσίες φαγητού (28%) και το λιανικό εμπόριο (12%). Σημαντική συμβολή έχει και η χώρα μας, που αναδεικνύεται σε μια από τις «πρωταθλήτριες» ευρωπαϊκές χώρες στο food waste.

Το 46% της σπατάλης των τροφίμων στην Ελλάδα προξενείται από τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η επίμαχη έκθεση, βασιζόμενη στα –τελευταία διαθέσιμα– στοιχεία που συγκέντρωσε η Eurostat, η Ελλάδα πέταξε το 2020 συνολικά περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους φαγητού. Η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ανήλθε στα 191 κιλά, εκ των οποίων τα 87 πετάχτηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη σχετική λίστα. Ο σχετικός ευρωπαϊκός μέρος όρος ανέρχεται σε 70 πεταμένα κιλά ανά νοικοκυριό. Αντίστοιχα, ο σχετικός παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 79 κιλά πεταμένου φαγητού ανά νοικοκυριό. Στην έκθεση του ΟΗΕ αναγράφεται πως σε ό,τι αφορά τη σπατάλη μόνο από νοικοκυριά, υπηρεσίες φαγητού και λιανικό εμπόριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω μόνο από Μάλτα και Πορτογαλία.

«Στην Ελλάδα σπαταλάμε περισσότερα τρόφιμα από πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες»-1
Η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη. Με πράσινο απεικονίζεται η σπατάλη στα νοικοκυριά, με μωβ στις υπηρεσίες φαγητού και με μπλε στο λιανικό εμπόριο. Πηγή: ΟΗΕ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Νέντας, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», τα νούμερα της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα είναι «υψηλότερα ακόμη και από πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παράδοξο, εφόσον αναλογιστούμε τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία χρόνια». Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαντικό μέρος αυτών των τροφίμων έχουν αξία, αφού είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Ακόμη και να μην έχουν όμως, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλες μορφές, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.kathimerini.gr