
Οι ρυθμοί έχουν ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, σε τέτοιο σημείο που να είναι πλέον ορατές οι εργασίες στα διάφορα επιμέρους τμήματα του έργου. Πρόκειται για ένα έργο με σπουδαίο αναπτυξιακό πρόσημο που βοηθά κατά πολύ στο να μειωθεί ο χρόνος πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές της Μεσσηνίας, συνδέοντας με μεγαλύτερη -πλέον- οδική ασφάλεια σημαντικά τοπόσημα.
Το κόστος του έργου όπως αυτό εγγράφεται αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου – Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με ΣΔΙΤ με έναν προϋπολογισμό που στην πλατφόρμα erga.gov.gr εγγράφεται στα 296.620.400€.
Το έργο τρέχει από την κοινοπραξία AKTOR – INTRAKAΤ και σχετίζεται με την αναβάθμιση συνολικά σχεδόν 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη. Ο δρόμος θα είναι τετράιχνος, με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και παράδρομους, αλλά με ισόπεδους κόμβους.
Τα τρία διακριτά τμήματα είναι: Καλαμάτα – Ριζόμυλος, Ριζόμυλος – Πύλος, Πύλος – Μεθώνη και αυτά πλέον είναι ορατά σε ότι έχει να κάνει με την πορεία υλοποίησης και στις εναέριες λήψεις που εξασφάλισε η τηλεόραση BEST.
Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 24,4 χλμ.
Υπό εξέλιξη είναι το μέτωπο πριν από την Πύλο όπου έχει αρχίσει πλέον να διαμορφώνεται το τοπίο για το πως ο δρόμος θα διασχίζει τη δύσβατη αυτή περιοχή που σήμερα περιλαμβάνει αρκετές στροφές. Αυτό ουσιαστικά είναι και το μεγάλο στοίχημα. Για να συμβεί αυτή η διάσχιση τα περισσότερα χιλιόμετρα αφορούν την κατασκευή νέων τμημάτων, αλλά και την κατασκευή τριών μεγάλων γεφυρών, η μεγαλύτερη που αρχίζει να φαίνεται για το που θα αναπτυχθεί μήκους 220 μέτρων και ύψους 90 μέτρων. Μάλιστα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες να έχει διαμορφωθεί το μεσόβαθρο.
Πρόδρομες και σημαντικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με την κατασκευή κιβωτοειδών οχετών που ήδη σχηματοποιούν την εικόνα για το πως ο δρόμος θα διέρχεται στην περιοχή από το χωριό Χανδρινού μέχρι το σημείο των γεφυρών.
Στην περιοχή λίγο πριν το Σουληνάρι οι εργασίες είναι σε πρόδρομο επίπεδο, με την πλειονότητά τους να αφορά δημόσιες εκτάσεις, καθώς καθυστερεί το θέμα των απαλλοτριώσεων. Παραμένει ένα μεγάλο πεδίο από την Καρποφόρα – Χαραυγή – Καζάρμα μέχρι και το Σουληνάρι που ακόμη δεν έχει παραδοθεί για να το τρέξει η κοινοπραξία.
Συνολικά το τμήμα αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή της βασικής αρτηρίας μήκους 25,7 Km, την κατασκευή παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 21,3 Km, κάθετων οδών συνολικού μήκους 3,5 Km, πέντε (5) γεφυρών συνολικού μήκους 764 m, πενήντα δύο (52) κιβωτοειδών οχετών, ενός (1) ανισόπεδου κόμβου, επτά (7) ισόπεδων κόμβων, έξι (6) ισόπεδων κυκλικών πλατειών, έξι (6) ανισόπεδων κάτω διαβάσεων και μίας (1) ανισόπεδης άνω διάβασης
Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ.
Ήδη διαμορφώνεται ένα σημαντικό τμήμα στη διαδρομή από τον Ριζόμυλο μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, οι χώροι έχουν ήδη καθαριστεί και σε πρώτο επίπεδο επιχωματωθεί από τον κατασκευαστικό φορέα και ακολουθούν οι εργασίες που θα σχετίζονται με τις γέφυρες στα τοπικά ρέματα και το ποτάμι της Βελίκας.
Ο δρόμος οδεύει νότια του Ριζόμυλου και της Βελίκας και ήδη φαίνεται η εικόνα στο πέρασμά του από την Ανάληψη. Σε μεγάλο βαθμό λίγο πριν την Ανάληψη μέχρι και την πόλη της Μεσσήνης ο δρόμος, εφάπτεται με το υφιστάμενο δίκτυο με τις εκτάσεις να έχουν παραληφθεί από την κοινοπραξία. Ο δρόμος ακολούθως θα περνά νότια της πόλης της Μεσσήνης και θα συνδεθεί με την απόληψη του υφιστάμενου δικτύου Ασπροχώματος – Μεσσήνης εκεί όπου έχουν καταληφθεί οι εκτάσεις επί του σημερινού άξονα.
Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.
Το τμήμα Πύλος – Μεθώνη έχει μήκος 7,9 Km και χωροθετείται επί της υφιστάμενης Ε.Ο. Πύλος – Μεθώνη και ταυτίζεται με το τέλος της μελέτης «Ενιαία παράκαμψη Γιάλοβας και Πύλου» (Χ.Θ. 13+266,40). Το πέρας της χάραξης χωροθετείται στη βόρεια είσοδο της πόλης Μεθώνης. Το τμήμα αυτό εκτός από την αρτηρία μήκους 7,9 Km, περιλαμβάνει την κατασκευή παράπλευρων οδών και κάθετων οδών συνολικού μήκους 0,5 Km, δέκα (10) κιβωτοειδών οχετών και τριών (3) ισόπεδων κόμβων.