
Πιο δραστήριες επενδυτικά και εξαγωγικά, σε σχέση με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αττικής, αλλά και σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας, εμφανίστηκαν την τελευταία διετία εκείνες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες επιπλέον επένδυσαν σημαντικά περισσότερο σε έρευνα και ανάπτυξη και πήραν μεγαλύτερα ρίσκα στην επενδυτική στρατηγική τους, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΝΣΕΒΕ (Ινστιτούτου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος), σε συνεργασία με την «Palmos Analysis», που παρουσιάστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 603 μεταποιητικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, εκείνες της Θεσσαλονίκης (100) καταγράφουν υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα την τελευταία διετία: το 76% των ερωτηθέντων πραγματοποίησαν κάποια επένδυση, έναντι 64% στο σύνολο της χώρας και 60% στην Αττική.
Οι επενδυτικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης είναι σαφώς πιο προσανατολισμένες στις εξαγωγές (28%, έναντι 18% στο σύνολο της χώρας) και την έρευνα και ανάπτυξη (27%, έναντι 16%), ενώ οι επενδυτικές τους αποφάσεις επηρεάζονται αισθητά λιγότερο από το φορολογικό πλαίσιο (19%, έναντι 42% στην Αττική), αλλά σημαντικά περισσότερο από το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών. Επιπλέον, το αντικίνητρο των καθυστερήσεων στις διάφορες διαδικασίες που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα αναφέρεται πολύ πιο έντονα από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (47%, έναντι 22% στην Αττική).
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ