Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Σβήνει χρέη και πρόστιμα στους αγρότες η κυβέρνηση

«Φόρμουλα» που θα απαλλάξει σχεδόν 700.000 αγρότες και τους συνεταιρισμούς από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έλαβαν ως ενισχύσεις παράνομα στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, ετοίμασε και φέρνει στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση. Και μάλιστα, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας τέλος (αλλά και μια καινούρια αρχή) σε ζητήματα που βάραιναν επί χρόνια τις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «b.s.», η λύση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να νομοθετήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών θα απαλλάσσει πλήρως την πλειονότητα των αγροτών, αλλά θα είναι και δημοσιονομικά ουδέτερη για τη χώρα μας. Δηλαδή ούτε τα πρόστιμα που της επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα καταβάλει η Ελλάδα στην Ε.Ε., ούτε θα επιβαρύνει όμως και το δημόσιο έλλειμμα με νέες ενισχύσεις στους αγρότες που απαλλάσσονται. Η «έξυπνη» ρύθμιση κατέστη εφικτή στο πλαίσιο των ενισχύσεων που καταβάλλονται λόγω του κορωνοϊού. Θα δίδεται έτσι η δυνατότητα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να συμψηφίσουν τις ενισχύσεις που επρόκειτο να λάβουν λόγω κορωνοϊού, με τα ποσά που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Είναι πολλά τα λεφτά»

Από το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» στο «φέρτε πίσω τα λεφτά», αυτή ήταν μέχρι σήμερα η κατάληξη πρακτικών και συνθημάτων του παρελθόντος. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τουλάχιστον 3 φορές για παράνομες επιδοτήσεις σε αγρότες.

Το 2017, ο τότε επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν από τη Θεσσαλονίκη έκανε δημοσίως λόγο για «τρύπα» 3 δισ. ευρώ, από τις ενισχύσεις αυτές. Τα μισά εξ αυτών έπρεπε να τα είχε επιστρέψει η Ελλάδα ήδη από το 2012. Ωστόσο η Κομισιόν έδειξε ευελιξία και έδινε παρατάσεις στην αποπληρωμή, συνεκτιμώντας την κρίση στην οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία.

Η υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη» θεωρείται η κορυφή του παγόβουνου, με βεβαιωμένα πρόστιμα και καταλογισμούς άνω των 2 δισ. ευρώ. «Προς ανάκτησιν» εκκρεμεί και το «πακέτο Κοντού» ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Αλλά και υποθέσεις για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ύψους μισού δισ. ευρώ, ακόμα και για τις «καταστροφές» από την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ! Τριάντα δύο χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα, τα μέλη πάνω από 70 αγροτικών συνεταιρισμών καλούνται να επιστρέψουν ποσά συνολικού ύψους 465 εκατ. ευρώ από παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει η Ε.Ε., κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την εποχή εκείνη με δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας.

Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις περνούσαν τον «ραδιενεργό» φάκελο στις επόμενες. Το μόνο που είχαν καταφέρει ως τώρα ήταν να καθυστερήσουν την επιβολή των κυρώσεων ή να απαλλάξουν μικροοφειλέτες με παλαιές και πολύ μικρές οφειλές (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ), η αναζήτηση των οποίων θα κόστιζε πολλαπλά στο Δημόσιο, ενώ χιλιάδες πια δεν βρίσκονται καν εν ζωή…

Η «λυπητερή» στους επόμενους

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, τόνιζε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πίσω τις αγροτικές ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφορετικά κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση και πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».

Η πληρωμή των πρώτων προστίμων θα άρχιζε το 2017, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μία ακόμα διετή παράταση. Από το 2019 θα έπρεπε να πληρωθούν 500 εκατ. ευρώ σε 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις, από όσα οφείλει η Ελλάδα προς την Ε.Ε., στο πλαίσιο δημοσιονομικών διορθώσεων. Το επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ήταν ότι «συνολικά πρέπει να επιστραφούν 3 δισ. ευρώ και αν μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αύριο, τότε ο πρωτογενής τομέας σφράγισε».

Ωστόσο η πληρωμή πάγωσε επειδή μεσολάβησε η πανδημία. Και την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση για να συμψηφίσει τις οφειλές των αγροτών με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις COVID που (θεωρητικά) θα μπορούσε να είχε δώσει η Ελλάδα σε αγρότες αν είχε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δηλαδή τις συμψηφίζει με επιδοτήσεις οι οποίες ούτε δόθηκαν, ούτε μπορούσαν (δημοσιονομικά) να δοθούν, αλλά και ούτε θα μπορούσαν και να τις λάβουν οι αγρότες – καθώς έχουν αποκλειστεί από μελλοντικές ενισχύσεις όσο δεν επιστρέφουν τις παράνομες.

Πηγή: newmoney.gr