Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Συναγερμός της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

Συναγερμό στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σήμαναν οι τεράστιες υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντοπίζονται από τους στοχευμένους ελέγχους των φορολογικών αρχών.

Κοινή είναι η εντύπωση σε στελέχη της ΑΑΔΕ, ότι υπάρχει μια αποθράσυνση των φοροφυγάδων, αναφερόμενοι σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις. Την εταιρεία πώλησης υποδημάτων μέσω πλατφόρμας, δεχόμενη πληρωμές μέσω τραπεζών, η οποία απέκρυψε πωλήσεις 2,8 εκατ. ευρώ, και τις 14 εταιρείες εστίασης, οι οποίες, παρά το ότι πουλάνε μέσω πλατφορμών και άρα είναι εύκολο να εντοπιστούν, εντούτοις απέκρυψαν τζίρο ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ, εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, με βασικό εργαλείο την παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών.

Η πρώτη περίπτωση, της επιχείρησης πώλησης εντοπίστηκε κυρίως από τις κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων της εταιρείας, καθώς οι πιστώσεις δεν αναγράφοντας στα βιβλία της και δεν περιλαμβάνονταν στις δηλώσεις ΦΠΑ, ούτε στον ετήσιο τζίρο.

Παράλληλα, οι φορολογικοί ελεγκτές στα νησιά και γενικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αναζητούν «μαϊμού» ταμειακές μηχανές ή λογισμικά που σβήνουν αποδείξεις.

Με τη μέθοδο αυτή, αντί της ταμειακής μηχανής, χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός υπολογιστής και λογισμικό για την παραγωγή και εκτύπωση παραστατικών, τα οποία προσομοιάζουν με φορολογικά στοιχεία.

Τα “παραστατικά” αυτά ουδέποτε καταχωρούνται στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία των επιχειρήσεων που τα εκδίδουν με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων αλλά και να παραπλανώνται οι καταναλωτές, αφού είναι συνήθως λίγοι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν ένα μη νόμιμο φορολογικό στοιχείο.

Άλλοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό, το οποίο επεμβαίνει στις ταμειακές μηχανές αλλοιώνοντας τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών.

Κυρίως, διαγράφουν αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός της ημέρας και αποκρύπτουν σημαντικό ύψος τζίρου. Η ανίχνευση του λογισμικού είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αφού δεν προκύπτει η παρανομία από τις εκδιδόμενες αποδείξεις, παρά μόνο με την  παρακολούθηση του καταστήματος.

Επιλογή υποθέσεων

Για την στοχοποίηση επιχειρήσεων που τίθενται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί, επίσης, κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βάσει δεδομένων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ.

Οι αξιολογημένες προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους, κατά κατηγορία, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων.

Από το σύνολο των υποθέσεων εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση και εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους στόχους, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της ετήσιας στοχοθεσίας εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2022, ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2022.

πηγη sofokleousin.gr