Προσθήκες στις αιτήσεις που θα επιτρέπεται να γίνονται δεκτές εφεξής από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, ώστε να βελτιωθεί κι άλλο η διαδικασία απονομής συντάξεων, ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ. Με ρύθμιση που αναμένεται, θα δίνεται το δικαίωμα να μπορούν να λάβουν φακέλους που θα αφορούν και πιο δύσκολες υποθέσεις, όπως είναι οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και θα δοθεί άλλη μια διέξοδος σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τη σύνταξή τους.
Ήδη, από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Φορέα προκύπτει ότι από τους 333 δικηγόρους και λογιστές που έχουν ενταχθεί έως τώρα στη διαδικασία οι 280 έχουν ενεργοποιηθεί, παίρνοντας τις πρώτες υποθέσεις για να διεκπεραιώσουν. Η δυναμική αυτής της προσπάθειας πάντως εκτιμάται ότι θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερα μετά τις 25 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την έναρξη της διαδικασίας. Πάντως, το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ πως την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου ξεκινάει ο γ’ κύκλος επιμόρφωσης, στον οποίο θα συμπεριληφθούν πάλι 1.200 επαγγελματίες ιδιώτες, δείχνει ότι υπάρχει η επιθυμία να προστεθούν και άλλοι στους πιστοποιημένους που ήδη υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι νέες εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 10 Φεβρουαρίου. Εκεί, θα έχουν δικαίωμα να επανεξεταστούν περίπου 2.000 δικηγόροι και λογιστές που είχαν αποτύχει στις δύο πρώτες αντίστοιχες εξετάσεις, που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν το ’21
Σε κάθε περίπτωση το 2021 φαίνεται ότι έκλεισε με τον Δεκέμβριο να υποβάλλονται περισσότερες από 21.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Άρα, συνολικά, κατά το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν πάνω από 212.000 αιτήσεις, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 είχαν υποβληθεί 175.705 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν 37.000 λιγότερες σε σχέση με φέτος.
Πρόκειται για μια αύξηση πάνω από 20%, γεγονός που δείχνει πόσο αρνητική επίδραση άσκησε πέρσι στους ασφαλισμένους η προαποφασισμένη αλλαγή των ορίων ηλικίας, έτσι ώστε να επιλέξουν την πρόωρη προσφυγή στη συνταξιοδότηση, αξιοποιώντας τυχόν πλασματικά έτη ασφάλισης, ή διατάξεις νόμων που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η εκτίμηση που υπάρχει από αρμόδιους παράγοντες του ΕΦΚΑ είναι ότι σιγά σιγά με το νέο έτος η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και οι αιτήσεις θα επιστρέψουν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το α’ δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς μόλις που έφτασαν τις 8.000 οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα.
Πλέον, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τον πρώτο μήνα του έτους πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν οι 15.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2021 είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», 15.433 αιτήσεις, ενώ το 2020 είχαν φτάσει στις 19.567.
Με δεδομένο ότι πλέον έχει παγιωθεί η ικανότητα του συστήματος να απονέμει περίπου 25.000 αιτήσεις σε μηνιαία βάση, γίνεται αντιληπτό ότι στον ΕΦΚΑ αισιοδοξούν ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί σημαντική αποσυμπίεση στις απονομές συντάξεων, κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Σε αυτό το πεδίο, θέλουν στον Φορέα να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τους πιστοποιημένους δικηγόρους και τους λογιστές, ώστε να αυξηθούν κι άλλο οι απονομές.
Το κόστος των εκκρεμών συντάξεων
Σε όλα τα παραπάνω βέβαια υπάρχει και η διάχυτη ανησυχία από τους θεσμούς για το πώς θα καλυφθεί το κόστος των εκκρεμών συντάξεων.
Τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που αφορούν την κατάσταση που επικρατούσε έως τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, δείχνουν ότι για να καταβληθεί το σύνολο των 83.090 ληξιπρόθεσμων αιτήσεων απονομής κύριας σύνταξης (καθυστέρηση άνω των τριών μηνών) απαιτείται ένα κονδύλι της τάξης των 278.272.414 ευρώ.
Σε αυτά πρέπει να υπολογιστούν άλλα 11.844.032 ευρώ, από τις υπόλοιπες 33.853 αιτήσεις κύριας σύνταξης, που βρίσκονται στην αναμονή χωρίς όμως να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Αν προστεθούν οι αντίστοιχες εκκρεμότητες που υπάρχουν για την καταβολή επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων, όπου προβλέπεται, είναι εύλογη η ανησυχία των κλιμακίων των θεσμών, εν όψει αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εκκρεμότητες στις συντάξεις, χωρίς όμως να προκληθεί αναστάτωση στη δημοσιονομική εικόνα, τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του ΕΦΚΑ.
Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για τον Φεβρουάριο
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον μήνα Φεβρουάριο ορίστηκε από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, λόγω πανδημίας, από τις 25 έως και τις 28 Ιανουαρίου. Ακριβέστερα, οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνουν ως εξής:
* Στις 25 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
* Στις 26 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
* Στις 27 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
* Στις 28 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Πηγή: naftemporiki