Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τα κόλπα και τα πρόστιμα-φωτιά για τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Με αυστηρά πρόστιμα, που κυμαίνονται από 5.000 έως και 20.000 ευρώ, κινδυνεύουν όσοι παραβιάζουν ή παραποιούν ή επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών.

Το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επιτήδειους να γλυτώσουν το φόρο εισοδήματος και να βάλουν στη τσέπη τον ΦΠΑ. Εν οψη της θερινής σεζόν κλιμάκια της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους στα νησιά αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς μοιράζοντας πρόστιμα και “λουκέτα” όπου εντοπίζουν παραβάσεις

Όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα.. «κυκλώματα» είναι τρία:

  • «Μαϊμού» ταμειακές μηχανές: Αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή απάτης, αφού χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός υπολογιστής και λογισμικό για την παραγωγή και εκτύπωση παραστατικών, τα οποία προσομοιάζουν με φορολογικά στοιχεία αξίας, χωρίς όμως να εκδίδονται από νόμιμα εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό. Τα παραστατικά αυτά ουδέποτε καταχωρούνται στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία των οντοτήτων που τα εκδίδουν με αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων αλλά και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, αφού είναι συνήθως λίγοι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν ένα μη νόμιμο φορολογικό στοιχείο.
  • Χρήση των νόμιμων φορολογικών μηχανισμών για την έκδοση δελτίων παραγγελίας, χωρίς στη συνέχεια να εκδίδεται αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο αξίας, ή για τη μαζική έκδοση ακυρωτικών σημειωμάτων στο τέλος της κάθε ημέρας, ή για τη μαζική χορήγηση εκπτώσεων, με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Αποτελεί συνηθισμένη  μορφή απάτης.  Οι υπηρεσίες διενεργούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ή βάσιμες υπόνοιες χρήσης τέτοιων πρακτικών. Ο έλεγχος αντλεί τα παραγόμενα ψηφιακά αρχεία των φορολογικών μηχανισμών τα οποία και επεξεργάζεται, προσδιορίζοντας την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
  • Ανάπτυξη και χρήση παράνομων λογισμικών εφαρμογών που παρεμβαίνουν στους νόμιμα εγκεκριμένους Φ.Η.Μ. αλλοιώνοντας τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή όλες οι εκδόσεις φορολογικών στοιχείων εμφανίζονται νομότυπες. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο και μετά την απομάκρυνση του πελάτη, ειδικά λογισμικά δύνανται να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων ως προς τις ποσότητες, τις αξίες, τα είδη και τον αλγόριθμο της ασφαλούς σήμανσης του κάθε παραστατικού, με άλλα λόγια της ταυτότητάς του, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικονομικής οντότητας. Η συγκεκριμένη μορφή απάτης είναι από τις πλέον δύσκολα ανιχνεύσιμες, αφού στόχος των χρησιμοποιούμενων λογισμικών είναι η συγκάλυψη κάθε ίχνους

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη  newmoney.gr