Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τα νέα δεδομένα που φέρνει ο Σεπτέμβριος για τους εργαζόμενους

Νέα δεδομένα για τους εργαζόμενους φέρνει ο Σεπτέμβριος, καθώς το βαρύ επιδημιολογικό αποτύπωμα του Αυγούστου και οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα εντείνουν την πίεση για ανάληψη δράσης κατά του ιού. Ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω διασπορά της πανδημίας μετά και από την επιστροφή των τελευταίων αδειούχων, με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού να επανέρχεται στο τραπέζι.

Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, αν δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή αν δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου. Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου. «Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και αυτούς που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι’ αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ερωτηθείς για την πιθανή επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών. «Μιλάμε για την εφορία, τα ΚΕΠ, τον ΕΦΚΑ, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κυρίως μιλάμε για αυτές τις κατηγορίες. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί» πρόσθεσε.

Ομοίως και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ αναφερθηκε στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών. Όπως σημείωσε, «αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως – εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών – θα καταλαμβάνει χώρους και κρίσιμες υποδομές, όπου μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση. Ειδικά για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις τόνισε ότι θα υπάρξει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται στις επάλξεις. Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ένστολους ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο μελέτης και πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον.

Τι θα ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές- θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και θα αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που θα επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν ή για την προσέλευσή τους στην εργασία ή στο πανεπιστήμιο, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Οι κλειστοί χώροι εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, με έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Επιπλέον οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων, αθλοπαιδιών κλπ. Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα ισχύει η λειτουργία για εμβολιασμένους νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Επίσης, βάσει νόμου οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους/νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα μπορούν, βάσει νόμου, να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από τα μέλη τους και επίσης σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr