Παρασκευή
6
Δεκέμβριος
TOP

Τα πέντε στάδια του burnout ενός εργαζομένου

Η πανδημία και η τηλεργασία υποχρέωσαν τους εργαζομένους να έρθουν σε επαφή και να αναγνωρίσουν την ψυχική κόπωση ως ένα πρόβλημα που οφείλουν να αντιμετωπίσουν.

Ο λόγος βέβαια για το πολυσυζητημένο burnout, το οποίο εμφανίζεται σε πέντε στάδια:

Πρώτο στάδιο: Όλα τέλεια

Όταν κανείς ξεκινά σε μία νέα θέση σπάνια αισθάνεται έντονο στρες. Αντθέτως, το στρες αναδύεται συνήθως όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με μία μεγάλη δοκιμασία ή με την επαγγελματική ανέλιξη. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση αρχικά οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν με χαμηλά επίπεδα στρες, καθώς προτεραιότητά τους είναι να συνηθίσουν τους καινούργιους τους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους.

Δεύτερο στάδιο: Σημάδια άγχους

Αυτή η φάση ξεκινά με διάφορους τρόπους, όταν κανεί είναι «στην τσίτα», όταν νιώθει ότι έχει χαμηλή ενέργεια σε σχέση με συνήθως ή όταν δεν καταφέρνει να είναι όσο οργανωμένος θέλει. Σε αυτή τη φάση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ιεραρχήσουν τις αποφάσεις τους και να τις κατηγοριοποιούν ως στρατηγικές, σημαντικές ή γρήγορες, ώστε να αφιερώνουν κάθε φορά τον κατάλληλο χρόνο στην καθεμία.

Τρίτο στάδιο: Χρόνιο στρες

Σε αυτή την περίοδο, τα επίπεδα του στρες ανεβαίνουν ταχύτερα, αλλά και πιο συχνά, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος επιβάρυνσης της ψυχικής και της σωματικής υγείας. Είναι ένα σημείο καμπής για τους εργαζομένους. Ουσιαστικά σε αυτή την φάση η διάυγεια και η συγκέντρωση που απαιτείται για την λήψη αποφάσεων μειώνεται σταδιακά, καθώς επικρατεί το άγχος.

Τέταρτο στάδιο: Το πραγματικό burnout

Εάν οι εργαζόμενοι φτάσουν στο πραγματικό burnout – όχι με την έννοια που χρησιμοποιεται συνήθως – ενδέχεται να βιώσουν πολύ σοβαρότερα συμπτώματα. Ίσως είναι κυνικοί και έντονα απαισιόδοξοι, να αισθάνονται ότι είναι ανίκανοι, να έχουν φοβίες ή έντονη επιθυμία να ξεφύγουν και να απομονωθούν. Ως αποτέλεσμα, στον επαγγελματικό χώρο μπορεί να υπάρξουν αλλαγές συμπεριφοράς, τραυματισμοί, τσακωμοί ή ακόμη και βία, κακές αποφάσεις ή αποφυγή λήψης αποφάσεων και αδικαιολόγητη παρορμητικότητα.

Πέμπτο στάδιο: Μόνιμο burnout

Το πιο επικίνδυνο είδος burnout είναι αυτό που συμβαίνει όταν τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα γίνονται ένα με την προσωπικότητα του εργαζομένου και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Μπορεί να εξελιχθουν σε χρόνια κατάθλιψη, ψυχική εξουθένωση, χαμηλή αποδοτικότητα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αυτοκτονικές τάσεις.

Το burnout όμως δεν χρειάζεται να γίνει ούτε ιδαίτερα επίπονο ούτε και μόνιμο. Είναι πιθανο να συμβεί σε κάποιον που είναι ευχαριστημένος με την δουλειά του και θέλει να την κρατήσει. Επίσης, ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως καταλύτη για να επιτύχουν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης, στην επαγγελματική κουλτούρα, για να πάρουν αύξηση στον μισθό κ.α.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιες οι εταιρείες οφείλουν να δημιουργούν έναν επαγγελματικό χώρο ασφαλή, που θα κάνει κάθε εργαζόμενο να αισθάνεται άνετα δείχνοντας την προσωπικότητά του.

Πηγη: moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company