Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Τα ψιλά γράμματα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Έρχονται καινούριες επιβαρύνσεις στους ασθενείς με ιδιωτικά ιατρεία από γιατρούς του ΕΣΥ, νέες πληρωμές για διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ προβλέπονται και νέες ρυθμίσεις για το φάρμακο

Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση οδηγείται το ΕΣΥ με την δυνατότητα των γιατρών που εργάζονται σε αυτό να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Οι ασθενείς όμως, θα καλούνται να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη  όχι μόνο για να δουν γιατρό, αλλά και για τις διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις τους  ή για το εμβόλιό τους. Οι νέες αυτές επιβαρύνσεις προβλέπονται στο νομοσχέδιο – σκούπα που έφερε χθες σε διαβούλευση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα σημάνει την έναρξη ενός άνευ προηγουμένου ανταγωνισμού  μεταξύ των γιατρών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, καθώς τώρα, οι γιατροί του ΕΣΥ θα αποκτήσουν πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ιδιωτών συναδέλφων τους. Και αυτό, σε ένα νέο σύστημα υγείας που όλες οι υπηρεσίες πληρώνονται από τους ασθενείς, πέραν της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι για την περίθαλψή τους.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στους γιατρούς του ΕΣΥ , υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρουν άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου όπου εργάζονται, εφόσον το ιδιωτικό έργο που θα ασκούν θα είναι εμφανές, θα φορολογείται και θα πληρώνονται γι΄ αυτό οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται και σε έλεγχο παραγωγικότητας.

Σε έλεγχο παραγωγικότητας θα μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που επιλέγουν και ιδιωτικό ιατρείο

Οι σχετικές διατάξεις όμως, επιτρέπουν και άλλου είδους ιδιωτικό έργο, καθώς τους επιτρέπει να  παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, όπως σε θέσεις συμβούλου ή εμπειρογνώμονος-τεχνικού συμβούλου, για θέματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, για την οργάνωση διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Η χορήγηση της άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου θα χορηγείται εφόσον:

  • δεν εξετάζονται ιδιωτικά ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας ή κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας ή
  • δεν εξετάζονται ιδιωτικά ασθενείς που βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, και
  • δεν διαταράσσονται η εύρυθμη ολοήμερη – πέραν του τακτικού ωραρίου- λειτουργία και των οι εφημερίες του Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων ανά κλινική, ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

Παράλληλα προβλέπεται ο έλεγχος παραγωγικότητας των γιατρών που θα θελήσουν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, και γι΄ αυτό λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής ή κέντρου υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μείωσης της παραγωγικότητας, η άδεια εκτέλεσης ιδιωτικού έργου αίρεται.

Μέχρι τα 70 στο ΕΣΥ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται πως έχει επίγνωση της νέας κατάστασης, καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο κατ΄ αρχήν επιτρέπεται παράταση του εργασιακού βίου γιατρών του ΕΣΥ που θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά στα 67 τους  στα τέλη των ετών 2020-2022, δίνοντας νέα παράταση ως τις 31.12.2025.

Καινούρια «χαράτσια»

Από την 1η Απριλίου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (αίμα, ούρα κλπ) και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κλπ).

Αντίστοιχα, τα φαρμακεία αναγνωρίζονται ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο φαρμακοποιός, εφόσον έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού, θα μπορεί να πραγματοποιεί όλα τα εμβόλια ενηλίκων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εφόσον υπάρχει συνταγή γιατρού (εξαιρούνται οι ανοσοκατεσταλμένοι) και τα εμβόλια στις εγκύους, εκτός αυτού της γρίπης. Γι΄ αυτές τις υπηρεσίες καθορίζεται αποζημίωση 5 ευρώ συν ΦΠΑ που θα βαρύνει το άτομο που εμβολιάζεται.

Προσωπικός γιατρός

Στον προσωπικό γιατρό πρέπει να καταγράφονται και οι ανασφάλιστοι και οι αντίστοιχες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να τους συνταγογραφούνται τα φάρμακα, οι εξετάσεις και οι θεραπευτικές πράξεις τις οποίες χρειάζονται. Αυτές οι θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας.

Ειδικευόμενοι νοσηλευτές

Με το ίδιο νομοσχέδιο επίσης, συστήνονται 2.250 θέσεις ειδικευομένων νοσηλευτών, εκ των οποίων το 30% αφορά νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το υπόλοιπο 70% νοσηλευτές τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι θέσεις αφορούν υποψηφίους που δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Φάρμακο

Σε ότι αφορά τον τομέα του φαρμάκου, το νομοσχέδιο προβλέπει κεντρική προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με διαγωνισμό από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), εξαιρούμενων των εμβολίων, των ορών, των αερίων ή άλλων ειδικών κατηγοριών φαρμάκων, οι οποίες καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Τα σκευάσματα που προμηθεύεται η ΕΚΑΠΥ και αποτέλεσαν αντικείμενο συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, οι οποίες έχουν λήξει, αποζημιώνονται από 1.1.2024 μέχρι τη σύναψη νέων συμφωνιών βάσει των τιμών του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δηλαδή με τη νοσοκομειακή τιμή μείον 5%. Οι σχετικές δαπάνες είναι σύννομες και μπορούν να εκκαθαριστούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της ΕΚΑΠΥ.

Επιτροπή Αξιολόγησης

Στην αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, προστίθενται  και  τα φάρμακα που διακινούνται με έκτακτη εισαγωγή και αποζημιώνονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σε εκτέλεση παραγγελιών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και με μηνιαίο κόστος θεραπείας ανά ασθενή άνω των 1.000 ευρώ.

Ρύθμιση για clawback

Ξεχωριστή διάταξη δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης στις φαρμακευτικές των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ από υποχρεωτικές επιστροφές clawback για το 2023 και την τμηματική εξόφλησή τους με 36 δόσεις, υπό την προϋπόθεση εξόφλησης των ποσών επιστροφής rebate, για το κάθε προηγούμενο έτος και της καταβολής των δόσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων οφειλών σε δόσεις για τα έτη 2012-2022.

Ποσά επιστροφής clawback που έχουν επιβληθεί για υπερβάλλουσα νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη σε φάρμακα που δεν υπάγονται πλέον στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback), παύουν να αναζητούνται από τα νοσοκομεία με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών και του Προϊσταμένου του φαρμακείου τους.

Συμψηφισμό με το clawback, θα μπορούν επίσης να κάνουν οι φαρμακευτικές, με το κόστος των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επιστράφηκαν, ελλείψει ζήτησης.

Ηπαρίνες

Το νομοσχέδιο προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό για το 2023 στις ηπαρίνες  χαμηλού μοριακού βάρους, με ποσό 44 εκατ. ευρώ για  τα φαρμακεία (ιδιωτικά και ΕΟΠΥΥ), ποσό 12.047.000 ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 375.000 ευρώ για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Για τα έτη 2024-2025 ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους  προβλέπει :

  • για τα φαρμακεία 46 εκατ. ευρώ για το έτος 2024 και 47 εκατ. ευρώ για το 2025
  • για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προβλέπονται 12,408 εκατ. ευρώ για το 2024 και 12,780 εκατ. ευρώ για το 2025, ενώ
  • για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου προβλέπονται 390.000 ευρώ για το 2024 και 406.000 ευρώ για το 2025.

Με μπλοκάκι και σε ΕΟΔΥ, ΕΟΦ και ΙΦΕΤ

Μετά τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, επαγγελματίες υγείας και τεχνικό προσωπικό μπορούν να απασχολούνται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και στον ΕΟΔΥ, τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ.

Αντίστοιχα, προβλέπεται παράταση ως τις 31.12.2024 των συμβάσεων εργασίας του επικουρικού προσωπικού προνοιακών φορέων που θα έληγαν στις 31.3.2024.

Πειθαρχικός έλεγχος

Τέλος, το νομοσχέδιο επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ., ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας, να ζητήσει οποτεδήποτε τον πειθαρχικό έλεγχο μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. ή μελών του Α.Π.Σ.Ι. διαβιβάζοντας τη σχετική υπόθεση στο Α.Π.Σ.Ι.

Πηγή: in.gr