Πολιτικές και οικονομικές Συμπληγάδες. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, που λαμβάνει συνεχώς νέες διαστάσεις. Το ζήτημα Πάτση, που κοινή “γαλάζια” παραδοχή είναι ότι πλήγωσε το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας. Κύματα ακρίβειας, από την άλλη, και ανατιμήσεων στην αγορά. Κοινωνία στη… μέγκενη του ενεργειακού ράλι.
Σκηνικό πολλαπλών κρίσεων. Και όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άνευ προηγουμένου μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, το οποίο… κοκκινίζει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ημέρα με την ημέρα, με… άρωμα πόλωσης που ανεβάζει τις νότες του όσο η χώρα πορεύεται σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Αυτά είναι, μέσες-άκρες, τα κομμάτια που σχηματίζουν το πολιτικό παζλ των τελευταίων εβδομάδων. Ένα παζλ που, αν μη τι άλλο, μοιάζει εκρηκτικό, σε μια περίοδο πολλαπλών αναταράξεων σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες δεν γίνεται να μην επηρεάζουν και τη χώρα μας. Η μία πολυπαραγοντική εξίσωση που αναζητεί λύσεις είναι αυτή ακριβώς.
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας παγκόσμιας κρίσης, που ταλανίζει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η έτερη πολυπαραγοντική εξίσωση σχετίζεται με το… τοξικό νέφος γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων. Με καίριο ερώτημα, μεταξύ άλλων, κατά πόσο η χώρα μπορεί να αντέξει μια παρατεταμένη πορεία μέχρι τις πρώτες κάλπες του 2023 μέσα σε κλίμα διχασμού, σκανδαλολογίας και ακραίας σύγκρουσης.
Και το ερώτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο τους πολίτες. Αλλά και στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης, που επιχειρούν να… διαβάσουν τα επόμενα βήματα, τη στιγμή που η σεναριολογία για το ενδεχόμενο οι εκλογές να έρθουν νωρίτερα από την άνοιξη της ερχόμενης χρονιάς ανάβει και πάλι.
Οι εισηγήσεις
Υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές; Η απάντηση είναι “ναι”. Τις ώρες που ακολούθησαν το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” του προηγούμενου Σαββάτου, στο κυβερνητικό επιτελείο σήμανε… συναγερμός, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ήταν εκείνα τα στελέχη που πρότειναν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να… περάσει στην αντίπερα όχθη και να τρέξει τις εξελίξεις όσον αφορά τις εθνικές κάλπες.
Το κυριότερο επιχείρημα όσων εισηγούνταν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης είναι το κλίμα της τοξικότητας που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Ένα κλίμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επικαλεστεί συχνά στο πρόσφατο παρελθόν και, κυρίως, στις δημόσιες τοποθετήσεις του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, παραμένει σταθερός στη γραμμή της θεσμικότητας που, όπως επισημαίνουν παράγοντες, τηρεί από την πρώτη στιγμή. Και για τον λόγο αυτό έσπευσε ο ίδιος να κλείσει κάθε… πόρτα στα σενάρια, πριν αυτά φουντώσουν για τα καλά και μετατραπούν σε… χείμαρρο που θα μονοπωλούσε το πολιτικό ενδιαφέρον. “Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν.
Η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Εάν κάποιος αυτό το αμφισβητεί, δεν έχει παρά να πάει στη Βουλή και να ζητήσει από τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίναμε σίγουρα σε εκλογές”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθαν να συμπληρώσουν οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου. Το πολλάκις διατυπωμένο μήνυμα του πρωθυπουργού περί της ολοκλήρωσης της τετραετίας παραμένει… πυξίδα, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να πει τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που στην… καυτή ατζέντα των παρακολουθήσεων προστεθούν τις επόμενες ημέρες και νέα επεισόδια.
Έτσι κι αλλιώς, η προσοχή στρέφεται και στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων, στο οποίο και θα καταγραφούν οι επιπτώσεις της υπόθεσης στην εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην εικόνα της… ψαλίδας που χωρίζει την οδό Πειραιώς από την Κουμουνδούρου.