Ο μήνας των θλιβερών ρεκόρ της πανδημίας ήταν ο Ιανουάριος 2022. Τον πρώτο μήνα του έτους 2.710 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό απωλειών από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα. Επιπλέον, προχθές ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου θανάτων ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας: 103 θάνατοι ημερησίως κατά μέσον όρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υψηλός αυτός αριθμός εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είτε δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου είτε δεν έχει λάβει την αναμνηστική δόση. Επιπλέον, τονίζουν ότι η παραλλαγή «Δέλτα» φαίνεται να συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στη χώρα μας, με τις εκτιμήσεις να είναι ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν περίπου 4.000-5.000 ενεργά κρούσματα που οφείλονται σε αυτή την παραλλαγή. Και όπως σημειώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης) Γιώργος Ατσαλάκης, σε περίπτωση που η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων αφορά ασθενείς με «Ομικρον» και όχι με «Δέλτα», τότε ο αριθμός των θανάτων θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και το επόμενο διάστημα.
«Ολες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει την προστασία σε ό,τι αφορά την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19 έως και 95%», επισημαίνει ο κ. Ατσαλάκης και συνεχίζει, «στη χώρα μας σήμερα το 45% του πληθυσμού έχει κάνει την αναμνηστική δόση, όταν τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση έχουν συμπληρωθεί για το 62%, που σημαίνει ότι ένα 18% των πολιτών αν και εμβολιασμένοι έχουν περιορισμένη προστασία. Παράλληλα, το 31% του πληθυσμού δεν έχει κάνει ούτε τις δύο δόσεις του εμβολίου. Και το σπουδαιότερο είναι ότι περισσότερα από 300.000 άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2».
Ενας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με την παραλλαγή «Δέλτα». «Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα της “Δέλτα” είναι της τάξης των 4.000-5.000. Δεν είναι σίγουρο ότι η “Δέλτα” εκτοπίζεται από την “Ομικρον”. Η επιδημία της “Δέλτα” ήταν σε υψηλά επίπεδα όταν έφτασε η παραλλαγή “Ομικρον” στη χώρα μας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες υποχωρούσε. Η επιμονή των θανάτων δείχνει ότι δεν μειώθηκε σημαντικά η “Δέλτα”». Ο κ. Ατσαλάκης και οι συνεργάτες του σε αυτή τη φάση συλλέγουν δεδομένα προκειμένου να υπολογίσουν πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων. Αναφορικά με την πορεία της επιδημίας, ο καθηγητής σημειώνει: «Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν θα πέσει στα προ της “Ομικρον” επίπεδα αλλά θα κάνει ένα πλατό σε υψηλά επίπεδα. Η αρχική πρόβλεψή μας ότι η πανδημία δεν θα ελεγχθεί σε σημαντικό βαθμό νωρίτερα από τον Μάιο δεν έχει αλλάξει. Και αυτό εφόσον δεν θα έχουμε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη από κάποια νέα μετάλλαξη».
Πηγή: kathimerini