Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Τεράστια η ζημιά στη δεξαμενή, στα 20 μέτρα η σπηλαίωση! Νερό με εναλλακτικές στην Καλαμάτα – Ποιος ο σχεδιασμός και τι θα γίνει… (video)

Πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι η ζημιά στη δεξαμενή του Πηδήματος, εξαιτίας της οποίας έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, με την αποκατάστασή της να είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Η βλάβη είναι τεράστια, ξεπερνάει τα 20 μ. η σπηλαίωση.

Χρειάζεται γεωφυσική μελέτη», ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως αύριο Πέμπτη, τα μεσάνυχτα θα φτάσουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά και ύστερα από μια τρίωρη περίπου διακοπή, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να έχουν τη διάρκεια που απαιτείται, οι εναλλακτικές σε πρώτη φάση λύσεις. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ενώ προετοιμαζόμαστε να προμηθευτούμε μια νέα δεξαμενή», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος που συνεχίζει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα.

H κατάσταση λοιπόν έχει οριακά χαρακτηριστικά με τους πολίτες να εκφράζουν τα παράπονά τους. Δείτε τα όσα επισημάνθηκαν στον σχολιασμό της τηλεόρασης BEST. Να σημειωθεί πως για το θέμα ήδη έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας από τον οποίο δόθηκε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Σταδιακή επαναφορά της υδροδότησης στην Καλαμάτα μέσω εναλλακτικής λύσης – Τεράστια η ζημιά στη δεξαμενή του Πηδήματος

Η υδροδότηση στην Καλαμάτα επανέρχεται σταδιακά και ανά περιοχές, μετά και τη νέα απαραίτητη όπως κρίθηκε από τους τεχνικούς, παρέμβαση στο πλαίσιο της προσωρινής – εναλλακτικής λύσης που έχει υπάρξει για την αντιμετώπιση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή του Πηδήματος. Ήδη νερό έχουν οι Κοινότητες από το Πήδημα έως την Καλαμάτα, καθώς και η ζώνη της πόλης που υδροδοτείται από τη δεξαμενή του Κάστρου. Ακολούθως αναμένεται να δοθεί νερό μέσω της δεξαμενής στις Τούρλες, απ’ όπου θα μεταφερθεί νερό και στις υπόλοιπες Κοινότητες (Βέργα, Μ. Μαντίνειας).

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ

Από την αυτοψία τεχνικού κλιμακίου Δήμου και ΔΕΥΑ Καλαμάτας, η καθίζηση του εδάφους, εντός της δεξαμενής υδροδότησης στο Πήδημα, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει άμεση συνδρομή γεωτεχνικών επιστημόνων.

Στο σημείο, εξ’ αιτίας της σοβαρότατης βλάβης, επιχειρείται περαιτέρω παρέμβαση και ενίσχυση της προσωρινής – εναλλακτικής λύσης, καθώς ο αρχικά εκτιμώμενος χρόνος επισκευής πιθανόν να είναι μεγαλύτερος.

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών,  Πέμπτη 1η Ιουνίου και ώρα 23:30 θα πραγματοποιηθεί νέα προσωρινή διακοπή υδροδότησης.

349298088 1262208171330645 3682182449106468073 n

ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Σε σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαΐου 2023, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία αιρετών, υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα έως τώρα δεδομένα και εξετάστηκαν ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός πρωτοφανούς σε έκταση προβλήματος και δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος είχε νωρίτερα επισκεφτεί το σημείο όπου τα συνεργεία του Συνδέσμου Ύδρευσης, του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας εξακολουθούν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντομότερη επίλυση του προβλήματος.

Ενημέρωση για τα προβλήματα υδροδότησης και τη μάχη των συνεργείων για την αποκατάσταση της βλάβης

Σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενημέρωσε σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης αλλά και την πορεία των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, αναφέροντας τα εξής:

«Από χθες (31-05-2023) το απόγευμα έχουμε πάλι νερό στην πόλη. Το βράδυ γέμισαν όλες οι δεξαμενές. Ένα πρόβλημα εντοπίστηκε στη χαμηλή ζώνη της Βέργα όπου απαιτήθηκε εξαέρωση του δικτύου και σταδιακά και η περιοχή αυτή θα έχει νερό. Απόψε (01-06-2023) θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης (περί ώρα 23:30) χωρίς να αδειάσουν οι δεξαμενές για να τοποθετηθεί μια αναγκαία βάνα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχει καμία διαρροή και να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος.

Από αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουμε να επισκευάζουμε τη μικρή δεξαμενή, όπου έγινε η παράκαμψη και έστω και με προβλήματα δόθηκε προσωρινή λύση. Συγχρόνως έχουμε έρθει σε επικοινωνία τόσο στην Αθήνα, όσο και τοπικά για την κατασκευή μιας ανοξείδωτης δεξαμενής, ώστε να μπορεί να υπάρχει και μια ακόμα εναλλακτική που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσον αφορά τη μεγάλη δεξαμενή που υποχώρησε, η ζημιά είναι τεράστια. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πριν γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, να δούμε αν μπορεί και με πιο τρόπο θα αποκατασταθεί η ζημιά. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε εναλλακτικές λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είχε υπάρξει ενημέρωση, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Είναι ένα φαινόμενο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Εμείς από την πρώτη στιγμή παρά τη δυσκολία, δεν μείναμε με τα χέρια σταυρωμένα, γίναμε μέρος της λύσης, βρέθηκε ο τρόπος, δόθηκε νερό στην πόλη».