Τετάρτη
25
Δεκέμβριος
TOP

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία: Νέα έρευνα κατέρριψε τον μύθο

Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο η οικονομική ανάπτυξη συνδεόταν ανέκαθεν με την ευημερία και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Ωστόσο, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος, ακόμη και με πολύ χαμηλές απολαβές.

Το «κλειδί» της ευτυχίας βρίσκεται στις μικρές κοινωνίες, όπου και εστίασαν οι ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά και από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Υποστήριξαν μάλιστα ότι προηγούμενες έρευνες αγνόησαν τις μικρότερες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων, με αποτέλεσμα τα ευρήματά τους να είναι στρεβλά, καθώς βασίζονται σε δείκτες ευημερίας μόνο από εκβιομηχανισμένες κοινωνίες.

Αντιθέτως, στις περιοχές όπου εστίασαν οι ερευνητές, προκειμένου να βρουν το «μυστικό» της ευτυχίας, οι χρηματικές συναλλαγές παίζουν πολύ μικρό ρόλο στην καθημερινότητα και η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από τη φύση. Μάλιστα, από τις 19 κοινότητες και τους 2.966 συμμετέχοντες, μόλις το 64% δήλωσε πως έχει εισοδήματα σε χρήματα.

Κι όμως, η έρευνα αναφέρει ότι «σε αρκετούς πληθυσμούς που έχουν πολύ χαμηλές χρηματικές απολαβές, καταγράφεται υψηλός μέσος όρος ικανοποίησης από τη ζωή συγκρίσιμος με τις πλούσιες χώρες». Πράγματι, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο μέσος όρος ικανοποίησης από τη ζωή διαμορφώνεται στο 6,8/10, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τις χώρες του ΟΟΣΑ φτάνει στο 6,7/10.

Μάλιστα σε τέσσερις από τις 19 τοποθεσίες που εξετάστηκαν ο σχετικός δείκτης έφτανε πάρα πολύ ψηλά, ξεπερνώντας τα 8/10. Πρόκειται για αυτόχθονες στο Θιβέτ, τη Βραζιλία και τη Μογγολία, οι οποίοι ζουν περιτριγυρισμένοι από τη φύση. Εκτός αυτού, στις μικρές κοινωνίες που εξετάστηκαν τα εισοδήματα υπολογίζονται σε λιγότερο από 1.000 δολάρια κατά κεφαλήν τον χρόνο.

«Η στενή συσχέτιση που παρατηρείται συχνά μεταξύ εισοδήματος και ικανοποίησης από τη ζωή δεν είναι καθολική και αποδεικνύει ότι ο πλούτος, όπως παράγεται από εκβιομηχανισμένες οικονομίες- δεν είναι άκρως απαραίτητος, ώστε οι άνθρωποι να έχουν μια χαρούμενη ζωή», σχολίασε η Victoria Reyes-Garcia, μια εκ των συντακτών της έρευνας.

Πηγή: moneyreview.gr