Το βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, το «μαγικό φίλτρο» της μεσογειακής διατροφής, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τείνει να μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας, καθώς η τιμή του έχει σημειώσει αύξηση έως και 30% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ηρθε η ώρα που θα χρειαστεί οι Ελληνες καταναλωτές να ψεκάζουν απλώς τη σαλάτα τους με το πολύτιμο προϊόν, ενώ η χώρα είναι γεμάτη ελαιώνες;
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αγωνία επικρατεί σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον πρωτογενή τομέα η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου και σε επίπεδο παραγωγού, δεδομένου ότι οι καταναλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη θα στραφούν σε φθηνότερες λύσεις. «Είναι πλεονέκτημα η ποιότητα για ένα προϊόν αλλά πρέπει και να μπορείς να το αγοράσεις. Και μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που όλοι έχουν φτωχύνει», αναφέρουν.
«Την φοβάμαι». Η απάντηση του κ. Μανώλη Καμπιτάκη, προέδρου του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Ηρακλείου και αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), στο πώς αντιμετωπίζει την άνοδο στην τιμή του ελαιολάδου για τους παραγωγούς, μοιάζει αναπάντεχη. «Ενα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής έχει πουληθεί στην τιμή των 8 ευρώ. Η μέση τιμή που πήραν οι παραγωγοί για τις μεγαλύτερες ποσότητες είναι 4,8-5,00 ευρώ. Αν η αγορά “δουλεύει” με την τιμή των 8 ευρώ, θα φτάσει να πωλείται στο ράφι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 15 ευρώ το λίτρο. Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν;» αναρωτιέται.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.moneyreview.gr πατώντας εδώ