Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αρκαδία αλλάζει την Πελοπόννησο- Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια της σύγχρονης ΜΕΑ στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (video &pic’s)

Ως πρότυπη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων χαρακτηρίζεται αυτή της Παλαιοχούνης στην Αρκαδία που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα ακόμα ορόσημο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με πολλαπλά οφέλη. Η σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων των δομών της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση αναπληρωτής Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στελεχών υπουργείων, εκπροσώπων φορέων και φυσικά εκπροσώπων της ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Πλέον στην Πελοπόννησο το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί παρελθόν χάρη στη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Παλαιοχούνη, Καλλιρόη, Σκάλα και των δυο σταθμών μεταφόρτωσης σε Αργις και Σπαθοβούνι για τους 26 Δήμους της Περιφέρειας. Το έργο αγγίζει τα 167 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργεί σύμφωνα με τους επιταγές της κυκλικής οικονομίας με ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά. Στη ομάδα της Παλαιόχουνης παράγεται πράσινη ενέργεια που εξυπηρετεί 6.000 νοικοκυριά.

Ξενάγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Δημήτρη Πτωχού στη σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ»

Για μια σπουδαία ημέρα για την Πελοπόννησο, που αλλάζει τη ζωή της, μίλησε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι άθλιες χωματερές γίνονται πλέον παρελθόν και ότι ένα πρόβλημα γίνεται προωθητικός μοχλός για τους κατοίκους και την Περιφέρεια. «Την αναβάθμιση της καθαριότητας θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της καθημερινότητας» δήλωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον απερχόμενο περιφερειάρχη για την επίλυση όπως είπε ενός πολύ σημαντικού προβλήματος. «Είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην πλήρη λειτουργία του το έργο αυτό θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών: τη διπλάσια ενέργεια από αυτή που ουσιαστικά το έργο καταναλώνει. Ουσιαστικά κάνουμε πράξη αυτό το οποίο έχουμε πει πολλές φορές, ότι τα απορρίμματα μπορούν να είναι πλούτος, επιστρέφοντας ουσιαστικά αυτή την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας το τέλος αποκομιδής, ενώ ταυτόχρονα βέβαια εκπέμπονται 24.000 τόνοι λιγότεροι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός όσον αφορά στον «πράσινο» αντίκτυπο του έργου. «Την αναβάθμιση της καθημερινότητας θα πλαισιώνει παράλληλα και η αναβάθμιση της οικονομικής ζωής. Όπως ειπώθηκε, πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οκτακόσιες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής, πάνω από 200 για τη λειτουργία του εργοστασίου και των μονάδων. Είναι δουλειές σε βάθος χρόνου που ενεργοποιούν και παράλληλες δραστηριότητες, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες», προσέθεσε.

Αλλαγή σελίδας στην Πελοπόννησο

Η Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Αποτελεί κεντρικό τμήμα του ευρύτερου έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, οι οποίες αθροιστικά μπορούν να διαχειριστούν ακόμη 95.000 τόνους ανά έτος. Τα εγκαίνια της μονάδας για τη διαχείριση αποβλήτων στην Αρκαδία αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που επιτελέστηκε την προηγούμενη τετραετία, καθώς το 2019 η Ελλάδα διέθετε μόνο τρεις εν λειτουργία μονάδες και άλλες πέντε υπό κατασκευή, ενώ σήμερα οι λειτουργικές υποδομές έχουν ανέλθει σε 11 και σε φάση κατασκευής βρίσκονται ακόμα 16. Το 2024 αναμένεται να έχουν συμβασιοποιηθεί άλλες 10 μονάδες και να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι υπόλοιπες που προβλέπονται. «Νομίζω ότι οι αριθμοί αυτοί αρκούν για να καταδείξουν τη σημαντική πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ξεπεράσαμε και στερεότυπα του παρελθόντος», είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός.

Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030. Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να δημιουργήσει 200 και πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής απασχολούνται περίπου 800 άνθρωποι. Μέρος του κόστους καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που έγιναν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε να αποσοβηθεί ο σοβαρός κίνδυνος απένταξης του έργου από κοινοτικά ταμεία, εξαιτίας κακών προγενέστερων χειρισμών.

Για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ: “Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ”

Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Αγραφιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (Περιβαλλοντική Πελοποννήσου), σημείωσε αρχικά πως  η μονάδα «Κάθε μήνα καταρρίπτει ένα ρεκόρ απόδοσης. Η μονάδα απαλλάσσει το υπέδαφος της Πελοποννήσου από τόνους αποβλήτων. Πρόκειται για το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα ΣΔΙΤ της χώρας. Είναι επιπλέον έσοδα που τροφοδοτούν το Πράσινο Ταμείο μέσω των ανακυκλώσιμων» αναφερόμενος στο παράδειγμα της Πορτογαλία.

Όπως είπε διαχειρίστηκε πολύ μεγάλες ποσότητες, ενώ τόνισε πως «Δεν είναι φαραωνικό το έργο, αλλά το πρόβλημα!». Παράλληλα σημείωσε πως μέσω του έργου προκύπτουν «800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής» και ακολούθως «200 μόνιμες». Κλείνοντας τόνισε πως «Πολλοί υπεργολάβοι μας ήδη συνεργάζονται με ξένους παρόχους και μεταφέρουν την τεχνογνωσία στο εξωτερικό».

 

Χαρακτηριστικές οι αναφορές του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γ. Ζερβού στην τηλεόραση BEST αναφορικά με τα οφέλη από τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας:

Πρωταθλήτρια στη Διαχείριση Απορριμμάτων η Πελοπόννησος

Από ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πλέον εθνικός πρωταθλητής, διαθέτοντας τις 3 πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Ελλάδας και μεταξύ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης.

Υλοποιώντας μία επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά,  εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ήδη η μεγαλύτερη εκ των τριών μονάδων, η ΜΕΑ Αρκαδίας, διαχειρίζεται με επιτυχία περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αυτές.

Στους λίγους μήνες της πλήρους λειτουργίας της, το ανθρώπινο δυναμικό της ΜΕΑ με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας κατάφερε να διαχειρισθεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τα μέγιστα συμβατικά, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ανάγκης για αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, στο σύντομο χρόνο ολοκληρωμένης διαχείρισης στη ΜΕΑ Αρκαδίας εκτός από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ συμβατικής απόδοσης, η Περιφέρεια απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος. Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα περιοριστεί περαιτέρω με τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦΟΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Τα στοιχεία αυτά, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Παπαθανάση, του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρ. Δήμα, των Γενικών Γραμματέων Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκου και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμ. Γραφάκου και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Γ. Ζερβού.

Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ»

Στην προφανή σπουδαιότητα του έργου και τα πολλαπλά οφέλη της για την περιφέρεια της Πελοποννήσου εστίασε ο διευθυντής της τηλεόρασης BEST με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας την «αρτιότητα και την επάρκεια των ελληνικών εταιριών καθώς σε δυο χρόνια έφτιαξαν δυο έργα τεράστια»

Στην ήπια στάση του κου Νίκα στάθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης λέγοντας πως «αυτό είναι ένα βήμα μπροστά. Τον συνεχάρη και ο πρωθυπουργός». Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον και στην θητεία του Δημήτρη Πτωχού που ξεκινά στις αρχές του νέου έτους τονίζοντας πως η νέα περιφερειακή αρχή θα πρέπει «να προχωρήσει με νέα έργα, όχι από εκείνα για τις φωτογραφίες» αλλά έργα ουσίας. Κλείνοντας είπε πως το στοίχημα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να έχει «καινούργιο μοντέλο διακυβέρνησης και μεγάλα έργα».

«Είμαι αισιόδοξος» είπε κλείνοντας, εκτιμώντας πως «Ξημερώνουν καλύτερες ημέρες για την Πελοπόννησο»

WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023

WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023

WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023

«Είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο. Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030. Για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ανέφερε: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και  των δύο σταθμών μεταφόρτωσης για τους 26 δήμους της Περιφέρειας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, τονίζοντας πως η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε στην «διαχρονική προσπάθεια της Περιφέρειας, την συναντίληψη με τον ΦOΔΣΑ και την αποτελεσματική» –όπως σημείωσε- «συνεργασία της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Κάρστεν Ράσμουσεν «για την κατανόηση και τη συμβολή στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων».

Ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του τουριστικού προϊόντος στην Πελοπόννησο, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμβολή του θεσμού των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση αυτών των έργων: «Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου έχουν ανεκτίμητα ήδη ευεργετηθεί από αυτή την επένδυση, ενώ τα οφέλη μόνο πολλαπλάσια θα γίνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η Πελοπόννησος μπορεί με την περηφάνια που ιστορικά τη χαρακτηρίζει να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη. Έχουμε την τιμή να προσυπογράφουμε εμείς αυτό το σπουδαίο έργο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τόσο στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, όσο και στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία έργων ΣΔΙΤ. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται προσφέροντας η κάθε πλευρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ένα κοινό σκοπό».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Την 14.06.2018 υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η Σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του Έργου η οποία και τέθηκε σε ισχύ στις 29.01.2021.

Το Έργο αναπτύσσεται σε τρεις (3) Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει :

  • Τρεις (3) Μονάδες ΟΣΔΑ και ειδικότερα :
    • Τρεις (3) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)
    • Τρεις (3) Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
    • Δύο (2) Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)
  • Τρεις (3) Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ.
  • Έργα Βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ.

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Το έργο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).

WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023


WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023

WASTE TREATMENT MEGALOPOLI, TERNA, 08NOV2023