Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

«Το νερό νεράκι» θα πουν και αυτό το καλοκαίρι οι παραγωγοί

γράφουν οι Γεωργία Μπόχτη, Γιώργος Ρούστας, Νικολέτα Τζώρτζη

Από τη Θεσσαλία στην Κρήτη και μετά την Πελοπόννησο, σειρά θα πάρει η Δυτική Ελλάδα στον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων ανά περιφέρεια, ενώ όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, το νέο αυτό μοντέλο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Παραγωγοί και μέλη των ΤΟΕΒ σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας όχι μόνο εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τα σχέδια του υπουργείου, αλλά βλέπουν να έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού άρδευσης και της δημόσιας περιουσίας και διαφωνούν κάθετα με αυτού του είδους τις τακτικές, την ώρα που, όπως καταγγέλλουν, μια σειρά αρδευτικών έργων έχουν παγώσει χρόνια τώρα από την ίδια την πολιτεία.

Κι όλα αυτά, σε μια κρίσιμη καμπή της ελληνικής γεωργίας, που βάλλεται σκληρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους καλλιεργητές της χώρας, που σε πολλές περιπτώσεις θα ξαναπούν το καλοκαίρι «το νερό νεράκι».

Οριακά στη Δυτική Ελλάδα

Οριακή είναι, για παράδειγμα, η κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με την επάρκεια νερού κατά τη φετινή αρδευτική περίοδο, με τον Αύγουστο να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για το αν και κατά πόσο τελικά τα όποια αποθέματα θα καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών και των καλλιεργειών τους.

Ήδη, στον Nομό Ηλείας, από το ξεκίνημα της περιόδου, η στάθμη του νερού στο φράγμα Πηνειού βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού – Αλφειού, κατόπιν συνεννόησης με τους ΤΟΕΒ, να λάβει μέτρα εξοικονόμησης νερού, με τη λειτουργία των αντλιοστασίων να γίνεται κατόπιν συνεννόησης.

Ωστόσο, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, η προγραμματισμένη άρδευση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας και πως βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και διαρκή συνεννόηση με τους ΤΟΕΒ, προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.

«Πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από την περιφέρεια όλα τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που αφορούν το φράγμα Πηνειού, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση. Να δούμε τι έκανε ο Οργανισμός στις περιπτώσεις που η στάθμη του νερού είχε βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ποια μέτρα είχαν παρθεί τότε. Να πάμε, δηλαδή, σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων ετών», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Με προγραμματισμένο πότισμα επιχειρεί ο ΓΟΕΒ Αχελώου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την παρατεταμένη ξηρασία. Όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Βήτας, η ορθολογική χρήση του νερού αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να βγει εις πέρας η αρδευτική περίοδος. Για πρώτη φορά, μάλιστα, φέτος, θα λειτουργήσουν καρτοβάνες στις παροχές, ώστε να γίνεται οικονομία τόσο στο ρεύμα όσο και στο νερό. «Ευελπιστούμε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των Οργανισμών, να γίνει πιο διάφανος ο τρόπος λειτουργίας των ΤΟΕΒ και να ελέγχουμε πόσο νερό χρειαζόμαστε και πόσο καταναλώνουμε», τονίζει ο κ. Βήτας.

Διαβάστε περισσότερα εδω

πηγη ypaithros.gr